Има ли връзка между професията и брака ви?

5125
Има ли връзка между професията и брака ви?

Има ли връзка между вашия брак и вашата кариера? Оказва се, че да. Успехът на брака ви зависи от много неща, в това число какви доходи имаме, доколко сме подложени на стрес, с какво свободно време разполагаме и т.н.

От Университета Радфорд във Вирджиния са направили проучване на връзката между разводите и професиите на хората. Изследването е публикувано в Журнала по криминална психология.

Американска статистика показва, че най-много се развеждат хората със следните професии: бармани, масажисти, хора, които работят в развлекателната индустрия, хореографи, сервитьори, медицински сестри и хора от телемаркетинга.

Ето кои фактори са важни в случая:

Стрес

При професиите, които традиционно се асоциират с много стрес, статистиката показва, че има по-често разводи.

Много чести, например, са разводите сред полицаите в САЩ, като професията е сред лидерите по този показател.

От друга страна, много малко разводи има сред професиите – инженери, очни лекари и духовници (тук е възможно това да се обяснява с религиозност).

Доброто образование е важно за добрия брак

Студенти, сравнявали статистически данни, са установили, че разводите са по-малко сред хората, които са по-образовани и заемат по-добре платени длъжности.

Отношенията с хората

Възможни са проблеми в брака при хора, които в работата си са свикнали да дават нареждания, да ги слушат и да им се подчиняват, като военни, полицаи и др.

Обратно, по-малко подобни проблеми има при хората, които в работата си помагат или по-скоро обслужват другите, като социални работници, медицински персонал и др.

Вашата работа определя с какви хора ще се срещате

Когато избирате професия, вие избирате и кръга хора, с които ще общувате най-много.

В професии, където хората са много заети и отдадени на работата, като в технологична или адвокатска компания, хората най-често излизат с колеги от сферата. Затова много адвокати са женени за адвокати и програмисти за други програмисти.

Ако работата ви е свързана със срещи с много хора, това разширява вашите възможност (ако сте необвързани) и съответно ги стеснява, ако работата ви не е свързана с комуникация.

Изборът ви на кариера показва какви са ценностите ви

Вашата професия определя какъв човек сте. Хората с артистични професии са свикнали да работят с въображението си. Инженерите са прагматични, учителите обичат да поучават и много повтарят. Трябва да намерите човек, с който да се допълвате.

Успешният брак е въпрос на време

Най-важното нещо, което определя една връзка, е каква комбинация от време и внимание смятате да й отделите.

Ако възнамерявате да прекарате по-голямата част от времето си в изкачване нагоре в кариерата, може да не ви остане време за семейството. Това не означава, че можете да имате само кариера или само семейство, а в какъв момент от живота си на кое ще посветите повече време и какъв баланс ще намерите. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg