Как мазнините напускат тялото, когато отслабвате?

5776
Как мазнините напускат тялото, когато отслабвате?

Повечето хора, които искат да отслабнат, обикновено се интересуват от как да намалят телесните 7мазнини. Но много от тях не разбират как загубата на мазнини работи на молекулярно ниво. Например, общоприето схващане е, че мазнините се превръщат в енергия и се изгарят по време на тренировка или при намаляване на калориите. Въпреки че това може да е частично точно. Има по-точно обяснение какво се случва с мазнините, когато напуснат тялото.

Според Рубен Меерман, австралийски физик и автор на „Митове за големите мазнини “, това общоприето вярване нарушава закона за запазване на масата, който гласи, че масата, подобно на енергията, не е нито създадена, нито унищожена. Меерман, който е известен с изследването си на метаболизма на мазнините, предлага в своя статия от 2014 г. в British Medical Journal теорията за "енергия навътре/енергия навън " се фокусира единствено върху производството на енергия.

Когато отслабнете, по-голямата част от нея се отделя чрез издишването на въглероден диоксид. Следователно вашите бели дробове са основният отделителен орган за загуба на тегло. И ако мазнините не могат да бъдат унищожени, тогава къде отиват?


Какво е мазнини?

В човешкото тяло има два различни типа телесна мазнина или мастна тъкан. Бялата мастна тъкан е отговорна основно за съхранението на енергия и освобождаването на мастни киселини, когато горивото е ниско. Вашето тяло съдържа предимно този вид мазнини, които се съхраняват под кожата и около органите. Висцералната мазнина се натрупва около органите и причинява наддаване на тегло в коремната област.

Мазнините се състоят от отделни клетки, наречени адипоцити (клетки, които съдържат мазнини). Човешкото тяло съдържа милиарди мастни клетки с различни размери. Белите мастни клетки са пълни с една голяма мастна капка, заобиколена от вода, соли и протеин. Мастната капка се състои предимно от триглицериди (молекула, съставена от глицерол и три мастни киселини).

Доказано е, че високите нива на триглицериди в кръвта повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт. Кафявата мастна тъкан се счита за добра мазнина, която помага за регулиране на телесната температура. Извлича се от мускулна тъкан и изгаря калории, за да ви стопли. Кафявата мазнина също съдържа повече капиляри от бялата мазнина и пренася ценни хранителни вещества и кислород в тялото.

Кафявите мастни клетки съдържат множество мастни капчици и значително повече вода, сол и протеини. Тези клетки също са оборудвани с митохондрии, които са отговорни за химическата реакция, която изгаря калории , за да произведе топлина в тялото ви.

Бялата мастна тъкан е мазнината, измерена по време на оценка на телесните мазнини . Освен ако не сте с наднормено тегло, бялата мазнина обикновено съставлява приблизително 20% от общото телесно тегло при мъжете и 25% при жените.

Съхранена енергия

Мастните клетки се използват предимно за енергия за работа на мускулите и движение на тялото. В допълнение, енергията, съхранявана като мазнини, също помага за изолирането на тялото и защитата на неговите жизненоважни органи.

Когато консумирате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, обаче, излишната енергия остава складирана. Съхранената енергия (триглицериди) се събира като мазнина (липид) в отделните мастни клетки, които бавно се натрупват с течение на времето и водят до наддаване на тегло .

Как мазнините напускат тялото?

Противно на това, което някои хора може би вярват, белите дробове са основният орган, използван за премахване на мазнините от тялото ви. Телесните мазнини не се превръщат в мускули и не излизат от тялото през дебелото черво. По време на процеса на преобразуване на енергия мазнините напускат тялото или като въглероден диоксид по време на издишване, или като вода под формата на урина, пот и издишвания.

Процес на изгаряне на мазнини

По време на процеса на изгаряне на мазнини тялото преобразува мазнините в използваема енергия, което кара мастната клетка да се свие по размер. Според изследването на Меерман, има редица ензими и биохимични стъпки, включени в пълното разграждане на една молекула триглицерид. Част от мазнините са на разположение за използваема енергия.

Въглеродният диоксид и водата са по същество отпадъчни продукти в процеса на изгаряне на мазнини и по-голямата част от мазнините се изхвърлят от тялото като CO2. Когато мазнините напуснат тялото, 84% се издишват като CO2, а останалите 16% се отделят като вода. Така че по-голямата част от мазнините, които изгаряме, буквално се отделят във въздуха.

 Как мога да изгоря повече мазнини, когато тренирам?

Когато се комбинира със здравословна, балансирана диета, пълна с богати на хранителни вещества храни , физическата активност вероятно е най-доброто нещо, което можете да направите, за да ускорите сърдечната си честота и да увеличите приема на кислород, което може да помогне за насърчаване на загубата на мазнини. Имайте предвид, че все пак ще трябва да изгорите повече калории, отколкото приемате, за да създадете калориен дефицит, за да отслабнете.

Упражненията увеличават метаболизма или скоростта, с която тялото използва енергия. Меерман казва, че можете да изгорите повече натрупани мазнини, като извършвате физически дейности, които удвояват скоростта на метаболизма ви - например, заменяйки един час почивка с упражнения като бързо ходене или лек джогинг.

Експерти препоръчват поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица, плюс поне два дни силови тренировки за насърчаване както на загубата на тегло, така и на управлението на теглото.

Други основни предложения за увеличаване на метаболизма ви и намаляване на мазнините от тялото ви включват:

Участвайте в активна игра с децата си.

Паркирайте колата си по-далеч и ходете повече.

Бъдете активни през уикенда.

Използвайте стълбите вместо асансьора или ескалатора.

Правете кратки разходки и се разтягайте по време на почивките на работа.

Включете семейството в игра или отидете на семеен поход

Осигурете си добър сън.

За да отслабнете успешно, обикновено се препоръчва намаляване на 500 калории на ден, въпреки че този брой може да варира в зависимост от определени фактори като възраст, пол, тегло, височина и ниво на физическа активност. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ралица
# 0
16:09 | 26 September 2022
Не вярвам на статията Ви Как така мас се разгражда на въглероден диоскид и вода Лъжете според мен.
Ралица
# 1
16:09 | 26 September 2022
Не вярвам на статията Ви Как така мас се разгражда на въглероден диоскид и вода Лъжете според мен.
Ралица
# 2
16:09 | 26 September 2022
Не вярвам на статията Ви Как така мас се разгражда на въглероден диоскид и вода Лъжете според мен.
диетолог
# 3
19:09 | 24 September 2022
сменете мармалад в хладилниците Ви с конфитюр - вместо създарма , шпек , салам и подобни : шоколад за мечката . Фурната Слайз Ви посъветва безплатно !
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg