Хранителни навици, които забавят стареенето след 50-ия рожден ден
Има много аспекти на стареенето, върху които нямаме контрол.
За щастие, промени в диетата и начина на живот може да окажат траен ефект върху скоростта, с която остаряваме.
Такива са навиците на хранене. Ясно е, че консумацията на твърде много добавена захар, липсата на достатъчно фибри и храненето късно през нощта може да изглеждат безобидни на млади години, но всъщност може да причинят хаос в здравословното ни състояние, особено след 50-годишна възраст.
Ето защо е добре да направим някои промени в храненето, които могат да забавят стареенето след 50 години.
Консумирайте повече растителни храни
Доказано е, че включването на повече растителни храни в ежедневието забавя процеса на стареене, води до увеличаване на дълголетието, намалява възпалението, подпомага загубата на тегло, понижава нивата на липиди, стабилизира кръвното налягане.
Консумацията на преработени храни и животински продукти, като червено месо (бекон и колбаси), често се свързват със сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет и хипертония. Те не само водят до чревен дискомфорт, но могат да са причина и за образуване на бръчки и фини линии по лицето.
Внимавайте с глутена
Глутенът може да бъде безвреден за повечето хора, но някои имат непоносимост към него, без дори да го осъзнават. Симптомите обикновено са възпаление и стомашно-чревни проблеми. Това възпаление може да доведе до по-бързо стареене, тъй като тялото е в постоянно състояние на хиперимунитет.
Следвайте диета, богата на повече пълноценни храни
Пълноценните храни включват всичко, което е в "естествената" си форма, без каквато и да е обработка. Това са зеленчуци, плодове, непреработени животински продукти, пълнозърнести храни, боб, бобови растения и ядки. Хапването на пълноценни храни означава, че не приемате преработени, които водят до възпаление и цялостен дискомфорт.
Следвайте средиземноморска диета
И накрая, традиционната средиземноморска диета може да помогне за забавяне на процеса на стареене чрез интегриране на по-здравословни мазнини и намаляване на приема на преработени храни. Средиземноморската диета се фокусира предимно върху рибата и морските дарове като източник на протеини, но позволява и червено месо.
Този режим означава прием на по-голямо количество омега-3 мастни киселини, които са естествено противовъзпалителни и подпомагат здравословното стареене.