Как жена на социални помощи направи бизнес за милиони?

13801
Как жена на социални помощи направи бизнес за милиони?

Триша Уолдрън е на 28 г., когато решава, че трябва да промени живота си. Родила е първото си дете на 22 г. На 28 г. тя се оказва самотна майка и живее от социални помощи и купони за храна. Завършила е само гимназия, няма трудов стаж. След развода остава с две деца (на 4 г. и 6 г.) и двустаен апартамент.

Веднъж в училището на децата си тя чула учителка да им казва „Вие създавате собствения си живот!" и се замислила за това, че трябва да поеме отговорност и да започне да създава за себе си такъв живот, какъвто иска.

Подава молба за студентски заем и започва да учи. Цяла година живее на социални помощи. Веднъж приятелка й предлага да започна работа като прави бижута за каталог. „Знаех, че ще е трудно, казва тя. През деня бях на училище, след това вземах децата, готвех и накрая работех до късно на масата в кухнята."

Това че вече учи и че има работа й дало увереност, и един ден тя предложила на фирмата, за чиито каталог работела, да бъде дизайнер на нова линия. „Отидох в библиотеката и четях книги за бижутата, за културата на индианците, от които щеше да бъде вдъхновена моята колекция. Имах много безсънни нощи, когато се реших на това".

Така бизнесът й се мести от масата в кухнята в гаража. Въпреки че имала печка, тям било толкова студено, че през суровата зима на Северна Дакота, Триша работела с ръкавици и палто.

След две години тя започнала своя компания за бижута. Започнала да се интересува от света извън родния си град. Потърсила контакт с фирми в Африка, Индия и Китай.

Първият милион

Прави първия си милион направила само след 5 години в бизнеса. „Учих се по метода проба и грешка, плаках много. Живеех скромно - нямах нужда от много, за да оцелея. Служителки ми бяха мои приятелки. Съседите ми помагаха да гледам децата. Големият ми пробив бе през 1987 г., когато голям каталог - този на Smithsonian Institution започна да публикува мои модели." Тогава тя успяла да се премести от гаража в собствено студио. Започнали да я публикуват и в други големи каталози. Жените, които работели за нея, станали общо 40. Те били предимно самотни майки, които работили от дома си - така, както е започнала и тя.

През 2006 г., след над 20 години в бизнеса, тя продала компанията си на своя служителка и се преместила в Калифорния с втория си съпруг.

Какви съвети дава тя на младите хора, които искат да започнат свой бизнес днес:

- Ваша отговорност е да имате ясна представа за живота си. Чак след като знаете какво искате, може да се допитате до някой друг за съвет.

- Има много хора, които могат да ви помогнат - стига да потърсите помощ. Аз се научих на деловодство от една група пенсионирани счетоводителки.

- Обградете се с хора, които ви подкрепят. Много хора ми казваха, че като самотна майка съм луда да се впускам в собствен бизнес. Но имаше и такива, които вярваха в мен.

- Знайте, че ще има неща, с които няма да сте наясно, и че е ОК човек да се учи в движение.

- Имайте своя идейна група - 2 или 3 души, с които можете да обменяте идеи всяка седмица. Аз имах такава група в продължение на 10 години.

Още любопитни новини във Facebook  

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg