Какво знае Google за вас?

4062
Какво знае Google за вас?

Изглежда Google знае всичко- Google стана синоним на търсачка, почти като ксерокс на копирна машина. Но какво точно знае за вас?

Безсмъртните бисквитки на Google

Google е първата търсачка, която използва „бисквитки" със срок на годност до 2038 г., т. е. от наша гледна точка- почти вечни. Те съдържат уникален идентификатор, който отчита, че дадена страница е била посетена от компютър с този код.

Доставка с оглед на местоположението

Google записва всичко, което може. Всяко търсене влиза в системата с горепосочения идентификатор, IP-адрес, дата и час и връща отговора с отчитане на местоположението.

Google помни всичко

Google пази всичко записано и може да извади всички данни, които в даден момент по някаква причина са попаднали в него. Например проверявате пощата си от служебния компютър и от домашния- Google свързва двата компютъра чрез адреса на електронната ви поща и отлично знае, че са ваши. А дали трябва да помни толкова? Когато New York Times попита Сергей Брин, той отказа да коментира.

Интернет копие

Google съхранява кеширани всички страници, като копията не изчезват с оргиналната страница и можете да ги отворите дори и след години. Например можете да откриете експерименталната си електронна страница от преди десет години, нищо че нито тя, нито сървъра вече съществуват. Сянката на мъртвите уеб-страници живее завинаги в Google.

Безкористен помощник

Използвате ли Google Toolbar? Този безплатен обяд записва страниците, които посещавате, съотнася го с идентификатора и ги архивира.

Следователно? Google знае какво търсите, какви страници посещавате, къде живеете, а защо не и какъв е цветът на дома ви. При това той далеч не е най-добрият ви приятел, а жесток монополист, който безпощадно се възползва от преимуществата си.

Но от друга страна, както казват някои: „Ако ви няма в Google, значи просто не съществувате". А и едва ли някой се интересува какъв мехлем за пъпки сте търсили в интернет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

георги
# 0
20:01 | 6 January 2010
Да бе и да ни проследят сиглала чак до вкъщи???Че то тогава всеки може да намери всичко за нас, а тогава става наистина лошо.А после какво?Преследват ни като престъпници?НЕ благодаря!
георги
# 1
20:01 | 6 January 2010
Д
gorjy
# 2
17:01 | 6 January 2010
"И за да каже някой че" -> "И за да не каже някой че"
gorjy
# 3
17:01 | 6 January 2010
1. За интернет архив : google - не става. Често при поискване на кеширана страница google казва : страницата не може да бъде намерена. В това отношение web.archive.org е много по-функционален. 2. Често се е случвало yahoo.com или ask.com да намерят информацията която търся, а google да връща сайтове които имат безмислено съдържание, но google ги показва само защото измежду текста има търсената дума, въпреки че като цяло страницата е безсмислена. И за да каже някой че съм прекалено черноглед - да, ползвам google доста често, но с точно определена цел, а не като универсално средство.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg