Китай представи влак-стрела, движещ се с 620 км/ч (снимки)

14594
Китай представи влак-стрела, движещ се с 620 км/ч (снимки)

© Pixabay/Instagram

Китай представи прототип на супер бърз влак-стрела, който може да достигне скорост от 620 километра в час.

Машината слезе от производствената линия и направи своя дебют на церемония в югозападния град Ченгду в сряда.

Влакът вдига над два пъти по-висока скорост от машините на Eurostar и би могъл да измине разстоянието между Лондон и Париж за 47 минути на максималната си скорост.


Той е първият по рода си в света и е проектиран и произведен единствено от китайски експерти, според неговия съразработчик Югозападния университет Jiaotong.

Учебното заведение си сътрудничи с две държавни компании - China Railway Group и CRRC Corporation, за разработването на прототипа в рамките на програма за иновации в транспорта на стойност 60 милиона юана (7.5 милиона евро), съобщи агенция Xinhua, цитирана от Daily Mail.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dznova (@dznovaofficial)

Прототипът представлява локомотив с дължина 21 метра, проектиран да се движи с максимална скорост от 620 километра в час.

Той използва високотемпературна свръхпроводяща технология Маглев (транспортна технология, която позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили), различна от нискотемпературната технология, използвана от Германия и Япония в техните влакове Маглев, според експерти от Югозападния университет Jiaotong.

Екипът твърди, че китайската версия е по-лека и с по-проста структура. Освен това е по-евтина за производство и експлоатация.

Университетът пусна и експериментална железопътна линия с дължина 165 метра, която ще бъде използвана за тестване на прототипа и свързаните с него технологии.

Китай разполага с най-голямата високоскоростна железопътна мрежа в света, която се равнява на зашеметяващите 35 000 километра към 2019 г.

В момента високоскоростните пътнически влакове в страната работят на максимална скорост от 350 километра в час. Пътуващите могат да стигнат от Пекин до   Шанхай - политическия и финансов център на страната, за 4.5 часа.

Японска компания се извини за влак, който подранил с 25 секундиСпоред Кейси Басил, американски блогър, който живее в Япония, това не е изненадващо: много хора в страната планират пътуването си до работа така, че да са на перона точно преди влакът да дойде

Китай може да се похвали и с първата в света търговска система Маглев.

Отсечката от 30 километра, открита през 2002 г. в Шанхай, свързва летище Пудонг Шанхай и центъра на града и струва повече от 1.1 милиарда евро.

Шанхайският Маглев е разработен съвместно от Shanghai Maglev Transportation Development и германски консорциум, състоящ се от Siemens AG, Thyssen Transrapid GMBH и Transrapid International GMBH.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Migelle (@re460)

Това е най-бързата търговска влакова система в света, достигаща 431 километра в час.

Най-бързият влак в света обаче е построен от Япония и все още не е пуснат в търговска употреба.

Влакът Маглев, експлоатиран от Japan Railways Group, постави световен рекорд, след като през 2016 г. достигна 603 километра в час на експериментална линия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Георги Пеев
# 0
11:01 | 21 January 2021
Когато на мястото на АЕЦ Белене се изгради голям затвор и се напълни с корумпирани политици, ще започнат и в България да се движат ''влак стрела''.
Иван Зехтински
# 1
11:01 | 21 January 2021
Когато в България започнат да се движат такива влакове със 620 км. това означава че политиците са си свършили работата. Ззащото сега те като чели не скужат на българите и държавата ни а служат на ''дявола''.
Георги Пеев
# 2
12:01 | 19 January 2021
Влака стрела демонстрира икономическа мощ на всяка държава. Жалко че правителството ни не се стреми към икономически възход а към бунище на Европа. Дори пречат за изграждане на небостъргачи и на нов закрит Национален стадион, пречат за изграждане на транспортни надлези. Не взимат мерки против каруцари и кучкари, както и с бездомните кучета. Сигурно кучетата ще ги признаят за свещени животни. Нищо чудно да сменят герба ни като заменят лъвът с куче.
Георги Пеев
# 3
08:01 | 19 January 2021
В страната ни трябва да се възстановят транспортни и строителни войски. Така ще може много бързо да се построят нови жп линий с дълги тунели и мостове, за ''влак стрела''. Това е най ценната инвестиция за всяка съвременна държава. Така новите българи ще се интегррат и ще научат занаят. Освен това ще намалее престъпността. Политиците ни вместо да пълнят мебелите си с пачки банкноти и злато, по добре да правят инвестиция към бъдещuето. Това е ''влак стрела''.
Корнелия Загорова
# 4
08:01 | 19 January 2021
Скоростния влак е по безопасен от самолетите и не му влияе климата. Това е най добра инвестиция за всяка напреднала държава. Но политиците ни предпочитат да колекционират бойни кораби и изтребители. Това трябва да става от големите им заплати, от по висок данък на златодобивната ни промишленност, от наем за тринадесет години насам за военните ни бази. Въпреки че политиците не знаят кой им е враг и чакат господарите ин да кажат кой ще им бъде враг. Навеждането е много опасна поза,защото връща страната ни със стотици години назад.
Наталия Пешева
# 5
08:01 | 19 January 2021
Когато премиера Борисов посети Китай и го возиха във ''влак стрела'', сигурно е прескачал линийте за да не го хване ток. Индианското си е останало в него; плаши се от стрели. Затова забранява да се пуска ''влак стрела'' в страната ни. Иска да върне страната ни по времето на индианците. Движението да става с дилижанс и премитивни влакове.
Винету суджук
# 6
07:01 | 19 January 2021
С лъжите си индианския вожд Винету само обещава и не построява нов Национален стадион. Дори пречи за неговото изграждане. Но не е само това; червения вожд не позволява да се строят истински небостъргачи в София и страната ни. Дори на най съвременното превозно средство ''влака стрела'' не позволява да бъде пуснат в Бългагия. Прахосаните безцелно над 30 милиарда държавен заем щяха да стигнат за да се изгради линия за влак стрела. Новите влакове развиват до 620 км. Но индианците са свикнали да пътуват с коне и затова той пътува със железния служебен кон.
Жана Стефанова
# 7
07:01 | 19 January 2021
Бодигарда на комунистическия диктатор бай Тошо сега е премиер на България. Но той не допуска България да бъде по развита от ''развития социализъм''. Доказателство за това е че повече от десетилетие се прави ремонт по жп. линиите за да се движат влаковете с 50 км. по бързо. И какво е направено през това време фактите говорят. По добре ще бъде освен ремонта да се започне бързо изграждане на линий с големи тунели и мостове за ''влак стрела''. Турция е пуснала влак стрела до България но комуниста Борисов не иска да се свърже страната ни с линията за ''влака стрела''. Така вместо страната ни да върви икономически към бъдещето, той я връща с много десетилетия към ''развития социализъм''. Сега остава и той като Живков да си направи паметник докато е жив.
Жана Стефанова
# 8
06:01 | 19 January 2021
Освен че има влак стрела в нормалните държави който развива скорост до 620 км. то постоянно удължават маршрутите му. Но комуниста Борисов ни върна във времето на ранния социализъм. Той предпочита да правим скъп ремонт на жп линийте досега над 10 години за да се движат пътническите влакове със 160 км. на места. Вярно по бързи са. Но това е загубено време и много пари. За това време Китайски фирми щяха да построят нова двупосочна линия с много тунели и мостове от Видин до Варна. Като влака стрела ще минава през София и всички големи градове. Където е нужно ще се правят нови разклонения за някой градове и съседни държави. Освен това ще има и много работна ръка от България. Но съветниците на другаря Борисов не искат да му отворят очите.
внимание
# 9
06:01 | 19 January 2021
На изборите трябва да се избират образовани, не корумпирани и кадърни политици. Защото сегашните освен че не знаят поне един западен език и са корумпирани, пречат за изграждането на линия по която да се движи влак стрела. Най новите такива влакове развиват до 620 км. За невежите хора звучи фантастично. Но изградят ли се нови тунели, мостове и качествени линий това е реалност. Трябва да се мисли с перспектива в бъдещето.
Джесика Иванова
# 10
06:01 | 19 January 2021
След преврата в България се прави ремонт на жп линийте за да се движат влаковете до 160 км. Но е престъпно в 21 век страна в ЕС да няма движещ се влак стрела. Най вовите ''влак стрела'' развиват до 620 км. В България правителството пречи за строителство където да се движи влак стрела. Хората предпочитат влак стрела пред самолет. Защото за полета човек трябва един час преди полета да е човек за проверка на документи и багаж. след полета най малко още час. Много пъти багажа изчезва. През това време Влака стрела епристигнал. Това е най хубавата инвестиция в бъдещето. Освен ремонтите, трябва да се започне бързо строителство за необходимостта за такива влакове. Ако се влючат в строителството стотици фирми в много градове през които ще минава линията ще се строи бързо. Но с помощта на китайски специалисти. Дори може с тях да се сключи договор на концесия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg