Комплименти, които могат да бъдат обидни

2812
Комплименти, които могат да бъдат обидни

Обикновено когато правим комплимент, имаме най-добрите намерения.

Но преди да произнесете някое от тези изречения, проверите доколко ще се приемат като похвала.

 „Хей, дойдохте навреме!“

Когато поздравявате постоянно закъсняващите ви приятели, че са дошли навреме, може би си мислите, че възнаграждавате това, но вашият „комплимент“ вероятно ще има обратен ефект. Реално просто посочвате, че закъснението е тяхна норма и акцентирате върху това.

„Новата прическа те прави много по-млад!“


Хората обичат да получават комплименти за новия си външен вид, но когато добавите нещо допълнително, рискувате да посочите, че преди са изглеждали по-зле. В случая казвате, че старата им прическа ги е направила да изглеждат стари. Просто се придържайте към комплимента - няма нужда да казвате друго.

„Впечатлена съм, че се справяш с децата толкова добре!“

Ако кажете на половинката си, че сте впечатлени от начина, по който гледа децата, това може да изглежда нелепо - все едно сте изненадани, че изобщо се справя. По-добре е да правите комплименти за конкретни неща - например: „Браво, че се справи с тези истерични пристъпи толкова търпеливо", но се пазете от общите баснословия.

„Ти си силен човек!“

Когато някой преживява нещо трудно, искаме да изразим подкрепата и увереността си в способността му да се справи. За съжаление, това просто насочва вниманието към факта, че животът му е много труден, без да добавя нищо полезно.

Освен това понякога хората не искат да бъдат „силни“ или да се чувстват така, сякаш могат да се справят с предизвикателствата, а този коментар може да ги накара да се почувстват още по-малко адекватни.

"Добър шофьор си ... за жена!"

Този „комплимент“ често се използва като фина форма на расизъм, сексизъм или други пристрастия. "Вие сте в толкова добра форма ... за майка." "Ти си толкова умен ... за човек, който никога не е ходил в колеж." „Много добре изглеждате за годините си“…..

Подобни фрази са нещо повече от „обидни комплименти“, те могат да бъдат микроагресии, които трябва да спрете да изричате. 

„Толкова си красива!“

Кой не обича да чува, че го намират за привлекателен? Оказва се - много хора. Коментирането на външния вид на някого, когато нямате близки лични отношения с него - като колега, случаен познат или непознат - може да го накара да се чувства неудобно или дори тормозен, в зависимост от контекста.

Плюс това е някакъв изтъркан комплимент и може да звучи фалшиво.

„Страхотно за шестицата! Толкова си умен! ”

Комплиментът за детето ви, че е направило нещо добре, е задължително за добрия родител, нали? Оказва се, че комплиментите могат сериозно да повлияят на малките, като ги накарат да мислят, че това е всичко, което ви интересува.

По-важно е да правите комплименти на децата си за действията, които отразяват ценностите на вашето семейство, като постоянство, помощ за другите или усилена работа за постигане на целта. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg