Крадливи маймуни знаят срещу кои вещи ще получат най-голям откуп

2983
Крадливи маймуни знаят срещу кои вещи ще получат най-голям откуп

© Pixabay.com

Маймуните в храма Улувату на остров Бали не се шегуват.

Дългоопашатите макаци, които скитат из древната забележителност, са известни с това, че нагло крадат вещи от неподозиращи туристи и ги задържат, докато не им бъде предоставена храна като откуп.

Учени са установили, че маймуните също така разполагат с уменията да преценяват кои неща са най-ценни за техните жертви и използват тази информация, за да максимизират печалбите си, пише The Guardian.

Проницателните макаци предпочитат да крадат предмети, които хората е най-вероятно да разменят срещу храна, като електронни устройства, вместо предмети, за които на туристите не им пука особено, като фиби или празни чантички от камери, казва доктор Жан Батист-Лека, преподавател във факултета по психология на Университета Летбридж в Канада и основен автор на проучването.


Мобилните телефони, портфейлите и очилата с диоптър са сред ценните предмети, които маймуните се стремят да откраднат. “Тези маймуни са се превърнали в експерти в отмъкването им от разсеяни туристи, които не са слушали препоръките на служителите в храма да държат ценните неща в затворени с цип чанти,” казва Лека.

След като в продължение на над 273 дни заснемали общуването между животните и посетителите на храма, учените открили, че макаците настояват за по-добра награда, като повече храна срещу по-ценните предмети, които са отмъкнали.

Маймуните, които предпочитат градския шум пред звуците на джунглатаГрупа маймуни във финландски зоопарк демонстрираха твърдото си предпочитание към шумовете на уличния трафик пред тези на джунглата

Пазарлъкът между маймуна крадец, турист и служителите на храма често продължавал по няколко минути. Най-дългият период, преди да бъде върнат откраднат предмет, бил 25 минути, от които 17 минути преговори. За предметите, които не са толкова ценни, маймуните се спазарявали успешно, като приемали по-малка награда.

За разлика от много предишни проучвания, които са разглеждали подобно поведение, макаците в индуисткия храм Улувату са свободни и не са наблюдавани в лабораторна среда.

Кражбите и преговорите са израз на културен интелект от страна на маймуните, казва Лека. “Този тип поведение е социално и се поддържа от поколения маймуни поне от 30 години в тази популация.”

Служителите на храна Улувато улесняват общуването между маймуните и туристите, но контролът над животните на много други места по света си е предизвикателство.

Мародерстващите маймуни са известни с това, че създават проблеми из цяла Индия, като ядат от реколтата на фермерите, нахлуват в домове в села и градове, като дори имаше случаи, в които откраднаха кръвни тестове за коронавирус от здравен работник.

Има опасения, че в много райони маймуните са станали по-агресивни, защото пандемията ги е лишила от храна. Миналата година властите в Тайланд започнаха стерилизиция на маймуните в град Лопбури, който е известен с популацията си от макаци.

Животните са гладни заради липсата на туристи по време на пандемията и около тях се живее все по-трудно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg