Læsø – островът, на който покривите на къщите са от водорасли

4712
Læsø – островът, на който покривите на къщите са от водорасли

© Pixabay/Instagram

На остров Læsø, разположен край бреговете на Дания, има къщи с покриви, изработени от морски водорасли.

Те са с дебелина до един метър, а начинът, по който висят над стените, изглежда, че къщата е облечена в наметало.

Освен странния си размер, те са и много по-трайни, отколкото предполагате. Някои от тези покриви са на възраст над 300 години.

Те са уникална характеристика на остров Læsø, посочва Amusing Planet.

Практиката за изграждане на покриви с морски водорасли - всъщност морска трева, наречена eelgrass - датира от времето, когато остров Læsø има процъфтяваща солна индустрия.

Островът практически е „накиснат“ в сол. Подземните води съдържат над 15% сол, а през горещите сухи лета тя кристализира естествено в земни солни ливади.

На острова са построени стотици солни пещи. Те се нуждаят от гориво, което е осигурено от ограничените горски ресурси на острова, докато не идва ден, в който и последното дърво изчезва.

Без гориво за пещите, солната индустрия на Læsø се срива.  А без дървета, които да спират вятъра, селата му са изложени на вечна пясъчна буря.

Въздухът се пълни с морска сол и пречи на растежа на всякакъв вид растения, дори трева.

20 невероятни скандинавски къщички със зелени покривиИма много причини, поради която скандинавците обичат тези покривни конструкции толкова много

В Læsø обаче има много водорасли и плавей - нанос от дребни предмети, като пръчки и боклуци, който се влачи от течащи води. Затова хората използват това, с което разполагат, за да построят къщите си, а на покрива поставят морска трева.

Водораслите еelgrass имат дълги, яркозелени, панделовидни листа с широчина около сантиметър и дължина до 2 метра. Земеделските производители ги събрат от плажа, а когато изсъхнат, ги оплитат в дебели въжета, които прекарват през гредите на дома, за да образуват покрив.

Традиционно тази работа се върши от женското население на острова, като в нея участват над сто жени и млади момичета.

Тъй като водораслите са импрегнирани със сол, покривът не се разлага лесно и може да оцелее в продължение на стотици години. С натрупването морската трева се втвърдява в маса, която не само е водонепроницаема, но и огнеустойчива и може да бъде тъпка, без това да причинява щети.

Преди векове обитателите на острова редовно се качват на покривите на домовете си с телескоп, гледайки към морето през равнинния терен без никакви дървета. Корабокрушението е единственият източник на дървесина в Læsø.

Покривите също така са изключително тежки. Хенинг Йохансен, който съживява занаята на създаване на покриви от морски водорасли, изчислява, че трябват 300 кг водорасли, за да се създаде само един квадратен метър покрив.

През 20-те години на миналия век гъбична болест унищожава голяма част от морската трева около острова, причинявайки упадък на този вид строителство на покриви.

В края на 18-и век има 250 домове и ферми с подобни конструкции, сега те са по-малко от 20.

Днес островът е озеленен и населяващите го вече не виждат морето от покривите си. Сега много къщи са заобиколени от дървета, които ги предпазват от вятър, носещ полъх на сол.

Това позволява на тревата и другите растения лесно да си пробият път към покривите от водорасли, които в крайна сметка започват да гният и трябва да бъдат отстранени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg