Защитата на сградите от негативното въздействие на водата стои на преден план от множество десетилетия насам.

Макар значителното развитие на строителната индустрия в последните години, и в частност периода между 1990 и 2010 г., когато на преден план излизат интегрираните хидроизолационни системи, и до днес, сградите и съоръженията продължават да търпят сериозни проблеми, възникващи вследствие на проникнала влага в конструкцията.

Това се дължи отчасти на факта, че старото строителство от преди години не е разполагало с толкова адекватни и ефективни средства, за да осигури последващата превенция на този проблем за толкова дълъг период от време.

Именно поради това днес често се изправяме пред нуждата да ремонтираме или да изпълним изцяло хидроизолационното покритие на дадена сграда, с цел да съхраним нейната конструкция напред във времето.

С времето течовете и влагата се установяват като най-сериозните предизвикателства пред жилищното строителство. Именно това извежда и двата най-разпространени проблема, а именно – проникването на влага през покривните площи в таванските и високите етажи на сградите и вътрешните, за конструкцията, течове.

Новите попълнения в серията хидроизолационни продукти на МАРИСАН обаче имат за цел точно това – да се справят с въпросните проблеми и да осигурят цялостна и дългосрочна хидроизолационна защита.

Проблем №1: Проникване на влага през покривните площи в таванските помещения и високите етажи в сградата

Този проблем е един от най-често срещаните, без значение дали става въпрос за плоските покриви на старите панелни или тухлени сгради, или красивите тераси и наклонени покриви, типични за новото строителство. Фактът, че покривните площи, и в частност терасите, са едни от най-натоварените участъци от конструкцията на дадена сграда, налага нуждата от тяхната ефективна хидроизолационна защита.

Агресивните външни влияния, на които са подложени, често могат да се окажат крайъгълен камък в защитата на помещенията, намиращи се под тях, в случай че хидроизолационното покритие е изпълнено неправилно или с неподходящи материали.

Именно поради тази причина често ставаме свидетели на течове в тавански помещения, образуване на мухъл, структурно отслабване на отделни елементи от сградата, отлющвания на финишни покрития, възникване на пукнатини и ред други сериозни последици, възникващи вследствие на недобрата защита на покривните площи.

Проблемите, последващи недобре изолираните покривни площи, са разнородни и особено много на брой. Има обаче едно общовалидно правилно за всички тях – без значение какъв точно е проблемът, последствията за сградата и обитаващите я са особено сериозни.

Именно поради тези причини преждевременният ремонт и защита на старите сгради от влага, както и изпълнението на сградите ново строителство с премиум хидроизолационни решения, е от особена важност. Подсигуряването на адекватен и дълготраен щит срещу водата и негативното въздействие на влагата е единствената сигурна гаранция за спокойната и комфортна експлоатация на една сграда.

Решение: ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF – новото премиум решение на българския пазар

Новото попълнение в портфолиото от течни хидроизолационни решения на МАРИСАН представлява хибридна паста, изградена на база синтетични смоли.

Тя се характеризира със своята особена еластичност и дълготрайна устойчивост на UV-лъчи.

Полагането на ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF е перфектното решение за тераси, плоски и наклонени покриви, тъй като гарантира формирането на гладък, непроницаем хидроизолационен филм, способен да устоява на постоянното агресивно влияние на водата и слънчевите лъчения.

 • Премахва риска от възникване на течове, влага и мухъл в помещенията
 • Течовете в таванските и помещенията в съседство се дължат на тоталната липса или на некачествено изпълнена хидроизолация. След изсъхване, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF осигурява образуването на гладък филм, плътно покриващ всички капилярни напуквания и гарантиращ пълна защита от проникване на вода и влага.

  Нанесеното хидроизолационно покритие устоява успешно и на негативното влияние от наличието на застояла вода. Това е от особено значение, тъй като дори и дренажната система на покрива да не работи достатъчно ефективно, образуваният от ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF хидроизолационен филм ще премахне риска от проникване на влага и последващите от нея негативни последици.

 • Голяма еластичност и устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия
 • Хибридното, високо еластично хидроизолационно покритие, образувано от ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, е гаранция за дълготрайната експлоатационна надеждност на покривните площи. Професионалната формула на продукта го прави неподатлив на екстремни температурни изменения (от -30ºC до +80ºC), типични за покривните площи.

  Именно тези агресивни атмосферни условия често се явяват непреодолим тест за някои хидроизолационни системи. Благодарение на изпитаните си свойства, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF се препоръчва още и за хидроизолиране на навеси, козирки, веранди и др., както и за защита на климатични въздуховоди, вентилационни елементи, капандури и др. от от проникване на вода и влага.

 • Високо светлоотражение и чувствително редуциране на температурата в подпокривните помещения
 • Освен професионалните хидроизолационни свойства, ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF притежава и качеството да отразява до 88% от слънчевите лъчи, попаднали по повърхността на защитния филм. Благодарение на това, нагряването на повърхността се редуцира значително – с близо 40%, а температурата в подпокривното помещение намалява с до 5ºC.

  Това води до сериозна икономия на топлинна енергия за охлаждане на помещенията през горещите летни месеци. Наред с всичко това, работата с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF има значителен екосъобразен ефект.

  Благодарение на значителното редуциране на емисиите CO2, излъчвани в атмосферата, се подсигурява и елиминирането на т. нар. urban heat island (явление, типично за градската среда, при което урбанистичните зони са с далеч по-висока температура, в сравнение с извънградските такива, дължащо се на човешката дейност).

 • Особено широко приложение и лесно нанасяне
 • ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF е приложим върху всякакви видове минерални повърхности, като например бетон, цимент, метал, както и върху калциево-сулфатни основи. Хибридната хидроизолационна паста гарантира перфектно поведение и при директно приложение върху керамични облицовки, естествен камък и дърво.

  Продуктът е подходящ дори и за ремонт и защита на стари полиуретанови хидроизолации и минерални битумни мембрани с посипка, като при тях, основата трябва да бъде предварително загрята до 20ºC. След полагане хибридната паста гарантира значителното забавяне на тяхното стареене.

  Благодарение на термо защитата, която хидроизолационният слой осигурява, се гарантира предотвратяването на риска от изтичане на разтопен битум от мембраната, вследствие на високите температури.

  Тиксотропният вискозитет на продукта позволява бързото сгъстяване на пастата до еластична и водоустойчива мембрана с екстремна здравина. Това позволява лесното нанасяне с маламашка, четка или валяк върху повърхности с всякаква форма – от хоризонтални, вертикални и наклонени, до основи със сложна геометрия. След полагане, хидроизолационното покритие изсъхва бързо и без да лепне.

 • Дълготрайна експлоатационна надеждност и продължителна защита от влага
 • Освен преодоляването на пукнатини в основата с размери до 2 мм, високата еластичност на продукта служи като гаранция за неговата изпитана резистентност срещу възникващи вибрации и структурни напрежения в основата. Именно благодарение на разтегливостта на мембраната, хидроизолационния слой остава здрав и стабилен за дълъг период от време.

  Слоят, постиган с ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF, е устойчив и на умерен пешеходен трафик, което допълнително допринася за перфектното му поведение при приложение върху тераси и плоски покриви. Благодарение на значителната устойчивост на замърсяване и наслояване на механични частици от външната среда, хидроизолационният филм запазва изкрящо белия си цвят за особено дълъг период от време.

  Проблем №2: Течове и проникване на влага от бани, кухни, перални и други санитарни помещения

  Баните, и в частност санитарните и мокри помещения, в ролята си на площи, подложени на постоянното въздействие на водата, налагат нуждата от изпълнение на истински надеждна и устойчива хидроизолационна защита. В голяма част от случаите проблемите в банята се проявяват в помещенията в съседство на долния етаж, включително и коридори, спални и др.

  При ситуации с наличие на подобни проблеми, решението е само едно – налага се цялостен и скъпоструващ ремонт на банята, включващ премахване на съществуващото керамично покритие, некачествената или компрометирана от времето хидроизолационна система и ред други компоненти.

  След това започва изграждане на цялостната система наново. Всичко това е свързано с множество излишни разходи, които могат лесно да бъдат спестени.

  Именно поради тази причина хидроизолационната защита на банята трябва да се възприема като защита за целия дом, защото полагането на надеждно и дълготрайно покритие изкоренява риска от възникване на проблеми и в съседните помещения.

  Решение: ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K – високоеластична хидроизолационна паста за директно полагане

  Създадена на дисперсионна основа, еднокомпонентната хидроизолационна паста ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K е перфектното решение за дълготрайната хидроизолационна защита на бани, душ-кабини, кухни, перални или санитарни помещения.

  Професионалната формула на продукта предотвратява проникването на вода под керамичните облицовки, превръщайки го в перфектния щит срещу потенциални проблеми и тяхното проявление във въпросните помещения, както и тези в съседство.

 • Професионална формула и изпитани качества
 • Хидроизолационната паста се характеризира с особено висока еластичност, правеща възможно запълването на пукнатини в основата с размери до 1 мм. Благодарение на този факт, възникващите структурни вибрации и движения в основата биват лесно абсорбирани от хидроизолационния слой.

  По този начин се минимизира рискът от компрометиране на покритието, като същевременно се гарантира и сигурната издръжливост при големи температурни амплитуди и съпътстващите ги свивания и разширения в основата.

  Хидроизолационното покритие, получено с ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K, притежава особена здравина и устойчивост, гарантиращи перфектно поведение и дълготрайна надеждност в агресивна среда. Така например, след като изсъхне изцяло, полученият хидроизолационен филм придобива значителна устойчивост на вода, основи с pH > 12, хлорна вода и ред други, типични за домакинството, почистващи препарати и химикали.

 • Широко приложение и гарантирани резултати
 • ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K е перфектният партньор в мисията за защита на бани, кухни, душ-кабини, както и всякакви сантирани помещения, които не са подложени на постоянно водно натоварване. След изсъхване, продуктът се характеризира със значителна адхезия към последващото нанасяне на лепила и разтвори на циментова или дисперсионна основа.

  Така се гарантира безпроблемното полагане на керамични покрития и облицовки от естествен и изкуствен камък, както и тяхната дълготрайна експлоатационна надеждност.

  Доброто сцепление на ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K към множество различни повърхности, в т.ч. циментови и вароциментови основи, гипскартон, гипсфазер, калциево-сулфатни и магнезиални подови замазки, го превръща в универсално решение за особеностите на всеки един проект.

  Хидроизолационната паста може да бъде полагана дори и върху съществуващи стари покрития, като керамични плочки, облицовки от естествен камък, дърво, метал и др.

 • Лесно полагане и удобна работа с продукта
 • Благодарение на структурата и състава на ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K, неговото нанасяне става особено лесно и удобно – само с помощта на четка, валяк или маламашка. След полагане, вискозитетът на продукта започва да се изменя, превръщайки течната паста в плътна и особено еластична мембрана.

  Именно това стои в основата на лесното нанасяне на хидроизолационната паста върху повърхности с всякаква форма и геометрия – от равни, хоризонтални основи, до вертикални, наклонени и начупени повърхности.

  В гамата от професионални хидроизолационни продукти на МАРИСАН свойствата на ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K го нареждат веднага след премиум решението ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K. За разлика от него обаче, хидроизолационната паста позволява директно нанасяне, без нужда от смесване и разбъркване, което го прави лесно и удобно решение дори и за любители.

  Изпитани решения за всяка ситуация

  Макар и често неравна, борбата с влагата може да бъде спечелена чрез добро планиране и работа с подходящи материали. Новите хидроизолационни решения от МАРИСАН - ХИДРОЗОЛ® HYDRO ROOF и ХИДРОЗОЛ® FLEX GUM 1-K, са професионално разработени решения, целящи да гарантират дългосрочната хидроизолационна защита и здравословен климат в помещенията.

  За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.