Да ядете или да не ядете макарони, ако пазите линия? Често хората ги асоциират с нездравословна храна.

Затова, когато искат да нормализират килограмите си, ги изключват от менюто си.

Не е необходимо автоматично да причислявате всички макарони към вредните тестени изделия.

Трябва да не забравяте, че по-полезни са макароните от твърда пшеница. Калоричността им в сух вид е 250-350 ккал за 100 грама. Това не са кой знае колко калории.

След сваряването 100 грама готови макарони имат калоричност едва 130 ккал на 100 грама. Гликемичният им индекс е 40.

Тези калории са малко повече, отколкото в овесената и оризовата каша.

Защо не бива да се отказвате от макароните от твърда пшеница?

Те са богати на фибри и растителен протеин.

Съдържат витамини от група РР и В, а също така минерали – калций, фосфор, калий.

Не съдържат мазнини.

Източник са на сложни въглехидрати, които за разлика от простите, ни засищат за по-дълго време.

Колко често и в какво количество може да ядете макарони? Препоръчваме да се придържате към следните правила:

1. Избирайте макарони, които са изработени от твърда пшеница.

2. Варете ги правилно. В най-добрия случай ал денте. Т.е. необходимо е да се варят до 10 минути. В преварените макарони се увеличава количеството на простите въглехидрати.

Повишава се и гликемичният индекс. Понижават се полезните вещества поради продължителната термична обработка.

3. Консумирайте макароните с по-малко сол.

Шест от най-често срещаните грешки при готвене на пастаНе ги правете

4. Не използвайте никакви сосове с майонеза и сирена.

5. Съчетайте ги със задушени домати, сос от зеленчуци, който е домашно приготвен.

6. Най-добрите спътници на макароните са зеленчуците, гъбите и морските продукти.

7. Макароните може да се консумират от възрастни и от деца.

8. За да се наяде, на възрастния човек са му необходими 100 грама готови макарони. Два пъти по-малко, ако са поднесени като гарнитура.