Макароните, които не вредят на фигурата

Да ядете или да не ядете макарони, ако пазите линия? Често хората ги асоциират с нездравословна храна.
Затова, когато искат да нормализират килограмите си, ги изключват от менюто си.
Не е необходимо автоматично да причислявате всички макарони към вредните тестени изделия.
Трябва да не забравяте, че по-полезни са макароните от твърда пшеница. Калоричността им в сух вид е 250-350 ккал за 100 грама. Това не са кой знае колко калории.
След сваряването 100 грама готови макарони имат калоричност едва 130 ккал на 100 грама. Гликемичният им индекс е 40.
Тези калории са малко повече, отколкото в овесената и оризовата каша.
Защо не бива да се отказвате от макароните от твърда пшеница?
Те са богати на фибри и растителен протеин.
Съдържат витамини от група РР и В, а също така минерали – калций, фосфор, калий.
Не съдържат мазнини.
Източник са на сложни въглехидрати, които за разлика от простите, ни засищат за по-дълго време.
Колко често и в какво количество може да ядете макарони? Препоръчваме да се придържате към следните правила:
1. Избирайте макарони, които са изработени от твърда пшеница.
2. Варете ги правилно. В най-добрия случай ал денте. Т.е. необходимо е да се варят до 10 минути. В преварените макарони се увеличава количеството на простите въглехидрати.
Повишава се и гликемичният индекс. Понижават се полезните вещества поради продължителната термична обработка.
3. Консумирайте макароните с по-малко сол.
Шест от най-често срещаните грешки при готвене на пастаНе ги правете
4. Не използвайте никакви сосове с майонеза и сирена.
5. Съчетайте ги със задушени домати, сос от зеленчуци, който е домашно приготвен.
6. Най-добрите спътници на макароните са зеленчуците, гъбите и морските продукти.
7. Макароните може да се консумират от възрастни и от деца.
8. За да се наяде, на възрастния човек са му необходими 100 грама готови макарони. Два пъти по-малко, ако са поднесени като гарнитура.