Наистина ли алтернативните млека са по-полезни от кравето?

7896
Наистина ли алтернативните млека са по-полезни от кравето?

© pixabey

До неотдавна продуктите, определяни като алтернативи на прясното краве мляко, се срещаха сравнително рядко и то предимно в магазини за здравословни храни. Днес те присъстват по рафтовете дори на най-малките квартални магазини.

Продажбата на алтернативни млека, като соево, бадемово или лешниково, се е увеличила през последните пет години, като всяка година във Великобритания се продават 42 милиона литра, съобщават от The Independent.

Глобалното увеличаване на случаите с лактозна непонисимост, както и нарастващата популярност на веганството и други алтернативни начини на живот, допринасят за тенденцията да се търсят заместители на кравето мляко, казва Абигейл Уилсън, говорител на British Dietetics Association и главен изпълнителен директор на Isos Health.

Умният маркетинг, който представя такива напитки като по-здравословни, също помага, казва тя.

Здравните ползи от кравето мляко са поставени под въпрос и от скорошно проучване в British Dietetics Association, според което консумацията на мляко не предпазва от костни фрактури и може да удвои риска от преждевременна смърт при жените.

И все пак, носят ли алтернативние млека повече ползи за здравето, в сравнение с пастьоризираното краве мляко?

Сред най-популярните заместители на млякото са соевите напитки. Те съдържат по-малко калории и по-малко наситени мазнини от кравето мляко, но подобно ниво на протеини, според д-р Алън Снедон от Института по хранене и здраве на университета в Абърдийн.

Соевото мляко може също така да намали риска от развитие на заболявания, свързани с хормоните, като рак на гърдата и простатата, и може да облекчи  симптомите на менопаузата, казва д-р Джоан Майкок от University School of Food Science and Nutrition в Лийдс.

Бадемовото мляко също съдържа малко калории и ненаситени мазнини. Въпреки това нивата на протеини са по-малко от тези в кравето мляко. Същото важи и за лешниковото мляко, което има подобно ниво на калории, но по-малко протеини.

Междувременно оризовото мляко има съвсем малко наситени мазнини, а също малко или никакви протеини. Освен това не предлага превенция срещу сърдечно-съдоите заболявания както ядковите млека.

Като основен извод може да се обобщи, че такива напитки не съдържат достатъчно количество основни хранителни вещества, включително калций, В-витамини и йод, освен ако не са обогатени допълнително от производителите. И докато тялото лесно абсорбира ествествените нутриенти в кравето мляко, не може да се каже същото за добавените вещества в алтернативните млека.

Лесно е да бъдете завладени от голямото разнообразие продукти, от които може да избирате. Важно е как изборът ви допълва вашия начин на живот, защото кравето мляко не може да се определи като изцяло здравословно или напълно вредно, без да се вземат предвид и други фактори, казва д-р Снедон.

Ако предпочитате алтернативите, които не са от млечни продукти, уверете се, че с останалата храна си набявяте достатъчно хранителни вещества като калций, йод, рибофлавин и витамин В12, съветва д-р Снедон.

"Не съм много сигурен защо алтернативните млека стават все по-популярни, но аз лично не бих искал да заменя напълно кравето мляко с тях, споделя той, цитиран от The Independent.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...