Най-добрите протеинови източници за вегани и вегетарианци

4763
Най-добрите протеинови източници за вегани и вегетарианци

Следването на вегетарианската и веганската диета е доказано, че носи ползи за здравето, помага за отслабването и подобрява нивата на холестерола, намалява риска от увреждане на черния дроб и от сърдечни заболявания.

Но като всяка една диета и тя си има своите рискове, а най-големият е набавянето на протеин. Както знаете, той е много важен за изграждане на мускулите, за нормалната мозъчна функция и за общата физическа форма.

Свикнали сме да си набавяме протеин от месо и млечни продукти. Следвайки обаче веганска диета най-вече, тяхната консумация е ограничена, което означава и дефицит на протеин. За щастие, има и растителни източници, към които всеки трябва да се обърне, за да си гарантира здравето и виталитета.

Ето кои са най-добрите:

1. Сейтан

Сейтанът е популярен източник на протеини за много вегетарианци и вегани. Произвежда се от глутен - основния протеин в пшеницата, а за разлика от много алтернативни меса на базата на соя, прилича на външния вид и текстурата на месото, когато се сготви.

Известен също като пшенично месо, или пшеничен глутен, той съдържа около 25 грама протеин (100 грама). Това го прави най-богатият растителен източник на протеини в този списък.

2. Тофу, темпе и едамаме

Тофу, темпе и едамаме са от семейството на соята и осигуряват на организма всички основни аминокиселини, от които се нуждае.

Едамаме е незряла соя със сладък и леко тревист вкус. Тофи е т.нар. соево сирене, без вкус, но абсорбира аромата на съставките, с които е приготвено. Сравнително подобно е темпето, което се отличава с характерен орехов вкус.

3. Леща

С 18 грама протеин на чаша (240 мл), тя може да се използва в най-различни ястия, вариращи от свежи салати до супи и подправки. Лещата също така съдържа достатъчни количества бавно усвояващи се въглехидрати, а една чаша осигурява приблизително 50% от препоръчителния ви ежедневен прием на фибри.

4. Нахут и различните сортове боб

И бобът, и нахутът съдържат около 15 грама протеин на чаша (240 мл). Те са и отлични източници на сложни въглехидрати, фибри, желязо, фолат, фосфор, калий, манган и няколко полезни растителни съединения.

Освен това няколко проучвания показват, че диета, богата на боб и други бобови растения, може да намали холестерола, да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, да понижи кръвното налягане и дори да намали мазнините в корема.

5. Хранителна мая

Хранителната мая е деактивиран щам от дрожди Saccharomyces cerevisiae и се предлага като жълт прах или люспи. Тя има сирен аромат, което я прави популярна съставка в ястия, като картофено пюре и за овкусяване на тофу.

Хранителната мая може да се поръси и върху тестени ястия или дори върху пуканки. Тя осигурява на организма 14 грама протеин и 7 грама фибри на 28 грама сух продукт. Хранителната мая също е отличен източник на цинк, магнезий, мед, манган и всички витамини от група В, включително B12.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg