Голяма доза от удоволствието от пътуването в чужди държави идва от това, че се запознаваш с нови неща. Тези десет специалитета определено са новост за много хора.

От сайта VirtualTourist класира десетте най-странни храни, които могат да ви сервират в чужда страна:

1. Кървав кейк - Тайван

В Тайван този специалитет (на снимката) се продава на пръчица. Прави се от смес на кръв от прасе и ориз. Продава се на улицата или по пазарчетата.

2. Жив октопод - Южна Корея

В Южна Корея не е изненада да ви сервират жив, мърдащ октопод. Препоръчва се да се яде бързо.

3. Скакалци - Уганда

Ловят се по време на дъждовния сезон и могат да се консумират както сварени, така и сурови - по ваш вкус. На всеки пазар можете да си купите скакалци, които да си сготвите в къщи - продават ги цели или без крака и криле.

4. Месо от гълъб - Франция

Въпреки, че за много хора гълъбите са мръсни улични птици, тяхното месо се счита за деликатес в изисканите ресторанти във Франция. В останалите части от света обаче не е много популярно, заради характерната му миризма.

5. Дуриан - Малайзия

Това е едър плод с бодлива кора и месеста вътрешност. Много хотели го забраняват, заради силната миризма, която направо плаши западните туристи, но според местните, ако свикнете с нея, ще харесате и вкуса.

6. Лутефиск - Норвегия

Това е вид маринована херинга, чиято подготовка отнема дни. В Норвегия е много популярна, макар че според чужденците, които са я опитали, това е най-гадната маринована храна, която човек може да си представи.

7. Ларви - Австралия

Високопротеиновата австралийска закуска, наречена „Грабс", се приготвя от ларви на нощни пеперуди. Измислили са я аборигените - в пустинята не са имали много голям избор.

8. Змийско вино - Виетнам

Не само, че се прави от кръв на змия, ами и се продава в бутилки с малка змия (нерядко и други животинчета) вътре. Казват, че има медицински свойства, Препоръчва се да се пие бързо.

9. Магарешко - Италия

В кръчмите на Южна Италия магарешкото месо си е най-нормално мезе.

10. Щрасуово месо - Южна Африка

Месото е с ниско съдържание на холестерол и се счита за по-здравословно от други видове. В Южна Африка го ядат всякак - на бъргъри, на колбаси, в заведенията можете дори да си поръчате омлет от щраусови яйца.