Още 10 невероятни факти за Антарктика, които са 100% истина

5900
Още 10 невероятни факти за Антарктика, които са 100% истина

© Pixabay

Има толкова много неща, които все още не знаем за нашата планета - Земята. Това е особено вярно, когато става въпрос за места, които са отдалечени, трудни за достигане и където климатът е суров и враждебен.

Това прави Антарктика едно от най-мистериозните места на планетата - това е ледена, отдалечена пустиня с много тайни, които все още не са разкрити.

Континентът е толкова голям, че изглежда сякаш учените едва сега започват да изследват неговите огромни територии и скрити съкровища.

Вижте още 10 от най-интересните факти за най-суровата пустиня в света - те са невероятни, завладяващи и дори обезпокоителни:

Впрегатните кучета са забранени в Антарктика през 1994 г.

Още през 1911 г. впрегатните кучета са носели консумативи на норвежкиje изследователи, водени от Роалд Амундсен. Това е първата експедиция за достигане до Южния полюс.

Впоследствие животните са използвани на ледения континент в продължение на години. Те са забранени през 1993 г. поради опасения, че биха могли да предадат болести на антарктическите тюлени или биха смущавали местната дива природа.

Това са най-горещите и най-студените места на ЗемятаОт Долината на смъртта до Уланбатор

 

Има два цивилни града в Антарктика

По-големият от двата града е Villa Las Estrellas (The Stars Town, в превод Звездния град), основан през 1984 г. от Пиночет, който иска да затвърди присъствието на Чили в региона. Днес този град е изследователска станция, която разполага с училище, болница, общежитие, поща, интернет и дори телевизионно и мобилно излъчване.

Другият град се нарича Esperanza Base и служи като аржентинска изследователска станция. В нея живеят 55 жители през зимата, включително 10 семейства и двама учители. Градът е създаден през 1953 г. Той става широко известен през 1978 г. заради раждането на Емилио Маркос Палма - първият човек, роден в Антарктика.

Повече от 300 големи езера съществуват под ледовете на Антарктика

Към днешна дата на континента са идентифицирани над 300 големи водни тела. Те не замръзват поради геотермалната топлина, идваща от ядрото на Земята. Езерата са част от огромната хидрологична мрежа под дебелия лед.

Известно е, че някои от тях са взаимосвързани и обменят вода. Но някои се смятат за напълно изолирани, което означава, че водата стои на едно място в продължение на хиляди години. Учените смятат, че тези изолирани езера могат да бъдат дом на микроорганизми, които все още не са открити от съвременната наука.Най-ниската температура, някога измерена на повърхността на Земята, е минус 98° C

През 2013 г. се смята, че най-ниската температура, измерена на повърхността на Земята, е регистрирана в Антарктика и е минус 93° C. Тази година обаче изследването беше преработено и учените съобщиха, че в най-студеното място на Земята температурите могат да бъдат още по-ниски - до минус 98° C.

Те се наблюдават по време на полярната нощ през зимата. Условията, при които може да се получи такава ниска температура, са сух въздух и ясно небе, които се задържат в рамките на няколко дни.

Ако периодът с такива атмосферни условия продължи по-дълго, може да стане и по-студено, но според учените, това не е вероятно да се случи. 

Антарктика някога е бил тропически континент и може отново да се превърне в такъв

Трудно е да се повярва, че някога Антарктика е била зелен, тропически рай с космати обитатели от различни видове. Според учените, едва в неотдавнашното геоложко минало студът е забладял континента.

Преди около 52 милиона години концентрацията на въглероден диоксид (или парникови газове) е повече от два пъти по-висока, в сравнение с днешните стойности, и климатът е много по-топъл.

Въпреки това, според учените, ако сегашните емисии на СО2 продължават да се повишават в резултат на изгарянето на изкопаеми горива, количеството парникови газове в атмосферата, съществувало преди милиони години, вероятно ще бъде постигнато в рамките на неколкостотин години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...