От дребен престъпник до най-издирвания мъж в Европа

5762
От дребен престъпник до най-издирвания мъж в Европа

Салах Абдеслам е арестуван на 21-годишна възраст за опит да влезе с взлом през покрива на гараж с цел кражба от касов апарат. Сега той е най-издирваният мъж в Европа, като заподозрян в участие в терористичните атаки в Париж преди две седмици, вследствие на които 130 души загинаха.

Описанието на 26-годишния Абдеслам, дадено от хора, които го познават отдавна, е на човек, който се носи през живота без постоянна работа, вежлив, но занимаващ се с дребни престъпления, преди да се радикализира повече. Обръщането към религията го кара да се моли по-често и да спре да пие, твърдят хора, които го познават.

Абдеслам израства в населения с много мюсюлмани квартал на Брюксел Моленбек и е добре познат там. Той живеел със семейството си в добре поддържана къща на съвсем близко разстояние от офиса на кметската администрация.


“Той идваше в магазина и питаше дали искам нещо от пазара,” казва Шейх Розина, който притежава магазин за дрехи точно до дома на семейство Абдеслам.

Разследващите органи все още се опитват да навържат нещата и да разберат каква точно е била ролята на Салах Абдеслам в атаките в Париж. Те подозират, че той е осигурявал логистична подкрепа за атаките, а може и да е имал задачата да участва в масовото избиване на хора, което обаче по една или друга причина не се случва.

Откритият след атаките в Париж колан с експлозиви близо до мястото, където е бил засечен сигнал от неговия мобилен телефон, предполага, че той може би се е отказал от самоубийствената си мисия, според полицията.

Двама други мъже от квартала също са участвали в атаките в Париж, според разследващите органи – по-големият брат на Салах - Брахим, който се взривява до ресторант в Източен Париж, и Абделхамид Абауд, предполагаемият мозък на координираните атаки.

Когато братята Абдеслам били по-малки, те били “далеч от религията и се занимавали предимно с момичета, алкохол купони и пушене на хашиш,” казва Ахмед Ел Канус, заместник-кмет на Моленбек, който ги познава от години. “Те преминаваха от един провал към друг.”

Според Ел Канус, Салах бил по-добър от брат си. “Той изразяваше негодуванието си по-малко от Брахим,” казва Ел Канус пред WSJ. “Брахим имаше лоша физиономия.”

Вижте още: Снайперистът, който всяваше страх у бойците на Ислямска държава

И двамата братя Абдеслам имали трудности да се задържат на работа. Брахим започва да се занимава с малък бизнес на няколко пъти, но след това спира. Понякога той даже назначавал брат си да ръководи нещата. Последното занимание на Брахим е бар, който той отваря през март 2013 г. в Моленбек. Той предоставя на Салах дял от бара през януари 2014 г.

В края на сптември братята продават бара, след като от полицията регистрират заведението като място, където се продават „отровни, наркотични и псохотропни субстанции”.

Още преди да продадат бара обаче, двамата братя вече били доста войнствено настроени. Турските власти спират Брахим през февруари, когато искал да отиде в Сирия и го връщат обратно в Белгия.

Белгийските власти разследват и двамата братя, когато Брахим се връща. Разследването заключава, че и Салах вече се е радикализирал, въпреки че не е опитвал да ходи в Сирия.

Белгийските власти обаче решават, че нито един от братята не е приоритетен по отношение на поставянето им под наблюдение. Радикализиралите се ислямисти, които успели да отидат до Сирия и след това да се върнат, били считани за по-рискови.

“Не можем да сложим полицай до леглото на всеки, който иска да отиде в Сирия,” заявява белгийски държавен служител.

Мохамед Абдеслам, брат на Брахим и Салах, който бе арестуван след терористичните атаки в Париж, но след това бе освободен, твърди, че Салах бил станал по-религиозен в последните шест месеца.

“Салах бе човек, който не бягаше от релиогиозните си задължения,“ казва той в интервю за белгийска телевизия. ”Той се молеше, не употребяваше алкохол и от време на време посещаваше джамията.”

Разследващите органи първоначално смятаха, че Салах Абдеслам е участвал в убийствата в барове и ресторанти в Източен и Централен Париж заедно с по-големия си брат, който се взривява във вечерта на петък 13. В момента властите подозират, че Абдеслам не е бил заедно с брат си по време на атаките.

Вместо това властите смятат, че той може да е оставил трима атентатори пред Стад дьо Франс, преди да потегли към Северен Париж, където автомобил Renault Clio с негово ДНК по-късно бе открит от полицията.

Властите в момента разследват дали той не се е отказал от самоубийствената си мисия преди да напусне Франция и ако това е така, защо.

Докато нападението над концертната зала Батаклан все още тече, Абдеслан си купува SIM карта от намираща се наблизо улица, според прокурора на Париж Франсоа Молен. Той направил няколко обаждания до Белгия, в това число до номера, принадлежащи на двама негови приятели Хамза Ату и Мохамед Амри.

След това Абдеслам отива в южното предградие Монтруж, където властите смятат, че е изхвърлил колана с експлозивите. Разследващите органи намират колана на улица близо до място, където сигналът от мобилния телефон на Абдеслам е засечен след атаките.

Ранните часове на следващия ден след атаките телефонните обаждания на Абдеслах изглежда дават резултат. Ату и Амри идват с автомобил от Брюксел в Париж, за да го вземат и да го върнат в Бюксел. Адвокатите на двамата мъже твърдят, че те не са знаели, че Абдеслах е имал нещо общо с терористичните атаки.

Абдеслам за последно е видял няколко часа по-късно, когато френската полиция спира колата за произволна проверка, докато те пътуват към Белгия. На този етап полицаите не са знаели, че Абдеслах евентуално е участвал в атаките и ги пускат. Двамата мъже, които пътували с Абдеслах, по-късно са задържани и остават в ареста в Белгия. Абдеслам обаче се изплъзва.

Жителите на Моленбек все още се опитват да осъзнаят как момчетата Абдеслам се превръщат в мъжете, които участват в една от най-смъртоносните терористични атаки в историята на Европа.

“Хората трябва да държат децата си под око,” казва Шейх Розина, собственикът на магазин за дрехи в Моленбек по отношение на заплахата от радикализиране, “най-вече момчетата.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Антон
# 0
10:10 | 15 October 2019
Перезвоните мне пожалуйста 8 (495) 248-01-88 Антон.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg