По какво се различават преживяванията на богатите и бедните?

3344
По какво се различават преживяванията на богатите и бедните?

© pixabay.com

Хората, които печелят повече, изпитват повече положителни емоции от самите себе си. Тези, които печелят по-малко, получават удоволствие от възможността да общуват с другите, съобщават учени от Американската психологическа асоциация.

Големите доходи имат много преимущества, включително подобрение на здравето и удовлетвореността от живота, но свързано ли е това с щастието? В края на краищата, повечето хора мислят за парите като за някакво висше благо. Някои изследвания обаче показват, че това не е точно така.

С парите не може да се купи щастие, казва водещият автор на изследването Пол Пиф, доктор по философия от Калифорнийския университет в Ирвайн.

Изследователите са провели анкета след 1519 души. Респондентите били попитани за техния семеен доход, както и ред други въпроси, които помагат да се разбере нивото на усещане на различни емоции, съставляващи основата на щастието: благоговение, състрадание, ентусиазъм, гордост, любов и веселие.

Участниците, които печелели повече пари, се оказали склонни към изпитването на емоции, съсредоточени върху самите тях – удовлетворение и гордост, а също така и веселие.

Участниците с по-ниски доходи по-често изпитват емоции, ориентирани към другите хора – състрадание и любов. Освен това те се отнасят със страх и трепет към околната среда.

По отношение на нивото на ентусиазма изследователите не открили разлики.

5 експертни съвета как да опростим целите сиКак измервате успеха си?

Учените са стигнали до извода, че богатството недвусмислено е свързано с щастието. Разликите в емоциите могат да бъдат свързани със стремежа на индивидите към по-високи доходи с цел независимост и самодостатъчност.

В същото време други емоции помагат на хората с по-ниски доходи да формират взаимозависими връзки с другите, за да се справят задружно в трудните условоия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg