Дори и да не можете да разпознаете кедровите ядки, най-вероятно сте ги хапвали, ако някога сте яли песто от босилек.

Но това далеч не е единствената им употреба. Те са идеална добавка към закуската, при готвене или да поръсите салата.

Но дали са подходящи за вас? Ето какво споделят експертите по хранене за кедровите ядки.

Какво представляват кедровите ядки?

Може да е изненада, но въпреки името си, кедровите ядки не са част от семейството на ядките. Те, всъщност, са семена, които идват от определени видове борови дървета. Семената са овални или продълговати с цвят на слонова кост. Обикновено те се събират ръчно, което обяснява по-високата им цена.

Боровите ядки са чудесни източници на протеини на растителна основа, желязо, магнезий, витамин Е, витамин В, калций и фосфор. Те са буквално храна за мозъка.

Като хранителни стойности в 30 грама сурови кедрови ядки има:

  • Калории: 200
  • Мазнини: 21 g (27% дневна стойност или DV)
  • Холестерол: 0 (0% DV)
  • Натрий: 0 (0% DV)
  • Въглехидрати: 4 g (1% DV)
  • Фибри: 1 g (4% DV)
  • Захари: 1 g
  • Протеин: 4 g (8% DV)
  • Калций: 0 mg (0% DV)
  • Желязо: 1.8 mg (10% DV)
  • Магнезий: 71.2 mg (17% DV)
  • Калий: 169 mg (3% DV)
  • Фосфор: 163 mg (13% DV)
  • Витамин Е: 2.64 mg (18% DV)
  • Благодарение на тези хранителни вещества, ядките дават много ползи за здравето.

    Те могат да подобрят здравето на мозъка

    Боровите ядки имат антиоксиданти, полезни съединения, които могат да сведат до минимум влиянието на свободните радикали върху тялото. Те са богати на омега-3, които стимулират мозъчната функция и намаляват възпалението, свързани са с подобряване на психичното здраве.

    Полезни за сърцето

    Пълни с минерали и здравословни мазнини, тези малки семенца са полезни за сърцето. Освен това имат и магнезий, който също е от полза за сърдечната функция.

    За холестерола

    Както много други ядки, доказано е, че кедровите ядки регулират нивата на холестерола, дори повишават нивата на HDL холестерол, както и предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове.

    Могат да помогнат за регулиране на кръвната захар

    Здравословните мазнини и минерали, като магнезия, могат да помогнат за поддържане на нивата на кръвната захар. Ненаситените мазнини, особено на мястото на въглехидратите, могат да помогнат за подобряване на контрола на кръвната захар, а магнезият помага на организма да реагира по-добре на инсулина, което също може да подобри контрола на кръвната захар и да намали риска от диабет.

    Кедровите ядки съдържат също фибри и растителни протеини, които помагат за намаляване на риска от диабет, както и полифеноли, които могат да помогнат за регулиране на кръвната захар и намаляване на възпалението, което често е свързано с диабет и инсулинова резистентност.

    Потенциално биха могли да подобрят вида на кожата

    Кедровите ядки съдържат витамин Е, който е полезен за косата и кожата.

    Наред с полезните им качества обаче, имайте предвид, че те са с високо съдържание на калории. Ако сте алергични към ядки, бъдете предпазливи и тествайте.