Радикален план срещу климатичните промени: Да ядем по-малко месо

2478
Радикален план срещу климатичните промени: Да ядем по-малко месо

© Pixabay

Ако искате да спасите планетата, оставете бургера. Или по-скоро довършете го, наслаждавайки се на всяка хапка, и се подгответе психически за нов бургер поне след седмица.

Отглеждането на животни за храна има основен принос към климатичните промени и допринася с 14.5% от вредните емисии в световен мащаб. След изнесения миналата седмица доклад на ООН за мрачните перспективи пред бъдещето на планетата, от организацията Climate, Land, Ambition & Rights Alliance представиха свой “радикален” план, както самите те го определят, за предотвратяване на повишението на средните температури с над 1.5 градуса по Целзий.

Предложението отхвърля много от технологичните решение на ООН, като улавяне на въглеродните емисии и геоинженеринга, в полза на един простичък подход, пише Bloomberg.

Яжте по-малко месо! Много, много по-малко.


Ограничаването на индивидуалната консумация на месо до два пъти по около 150 грама седмично, според групата, може да разреши доста повече проблеми от климатичните проблеми. От организацията предвиждат промени в огромни мащаби, които фундаментално ще променят начина, по който се произвежда храна в САЩ и по целия свят.

Тази лична саможертва ще помогне в борбата със загубата на биоразнообразие, нарушаването на правата на коренното население и продоволствената несигурност, според групата. 

Авторите на доклада призовават за отказа от монокултурното земеделие, за системи за залесяване и земеделие, които изискват повече труд, за по-къси вериги за доставки и за по-малко отпадъци.

Вместо да се отглежда фураж за добитъка, говедата би трябвало да бъдат отглеждани с паша на ротационна система, която има потенциала както да направи пасищата по-продуктивни, така и да ограничи емисиите.

Добитъкът трябва да бъде хранен с “екологично чисти остатъци,” или отпадъците, които хората не ядат, като хранителни остатъци и стърнища на културите, вместо с храна, която се отглежда специално за тях.

Неговият 12-годишен син яде бургери всеки денИтън Браун обаче няма никакви притеснения, защото бургерите са от неговата собствена компания Beyond Meat и са направени изцяло от растения. Бил Гейтс пък е сред акционерите в компанията


Хората не просто трябва да ядат по-малко месо и млечни продукти. Ние просто трябва да ядем по-малко. “Ненужно висококалоричният начин на хранене също допринася значително за емисиите от парникови газове,” се отбелязва в доклада.

Плановете за ограничаване на климатичните промени, които се концентрират повече върху промяната в начина на живот, отколкото върху биоенергията с улавянето и съхранението на въглероден диоксид, "не нарушават законите на физиката," казва Зеке Хаусфадър, анализатор в Carbon Brief.

"Да бъде убедена по-голямата част от населението на света да промени поведението си без намесата на твърдата ръка на правителствата обаче звучи доста трудно."

Естествените решения на климатичните промени, като залесяването, са "най-ефективният и икономичен начин за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата,” казва Уилям Шлесингър от университета Дюк, макар и те сами по себе си да не са достатъчни.

Що се отнася до технологичните решения, посочени от ООН, той твърди, че те са “до голяма степен недоказани.”

Докладът предвижда една напълно трансформирана хранителна система в световен мащаб, но не предоставя планове за прилагането на такава.

“Ще е необходима голяма политическа воля,” казва един от авторите Дорийн Стабински, преподавател по глобална екологична политика в College of the Atlantic. “Принуждават ни обаче да направим това политически възможно.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

edin|Smotan
# 0
13:10 | 16 October 2018
Този апел към янките, 300 милиона тъпчещи се с бургери и барбекю на корем....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg