Високо горе в Хималаите се намира една от най-зелените страни в света. Докато много държави не успяват да се спряват с вредните въглеродни емисии, Кралство Бутан вече може да се похвали, че абсорбира повече парникови газове от атмосферата, отколкото отделя.

Малката страна, която се намира между Китай и Индия, е разположена на площ, възлизаща на малко над 38 хил. кв. километра. Горите покриват близо 70% от територията й, като благодарение на това, страната разполага с естествено оръжие срещу въглеродния диоксид, предава CNN.

В резултат на това, държавата с население от около 750 хил. души, абсорбира близо три пъти повече въглероден диоксид, отколкото отделя.

Освен на обилната растителност, това се дължи и на факта, че Бутан не е особено индустриално развита, като повечето местни са заети в сферата на земеделието.

Поради това малката държава отделя по-малко от 2.5 млн. тона въглероден диоксид годишно. За сравнение, държавата-джудже Люксембург отделя четири пъти повече вредни емисии.

В света има и други страни, които могат да се похвалят с подобен положителен баланс, като и те изпъкват с богатата си растителност. В случая на Бутан обаче има и други фактори.

През последните 46 години местното правителство измерва прогреса на страната си не чрез размера на брутния вътрешен продукт, а чрез система, наречена „брутно национално щастие“, която поставя голяма тежест на опазването на природното богатство.

Когато по-малко е повече, или защо потреблението на ток намаляваПолитиките за енергийна ефективност в ЕС дават резултати


Бутан е единствената страна в света, която е вписала в конституцията си задължението за защита на горите, посочва Юрген Наглер от програмата за развитие към ООН в Бутан.

Конституция минимум 60% от територията на Бутан трябва да бъде покрита с гори, като за целта през 1999 г. страната дори забрани износа на дървесина.

Освен това, почти цялата електроенергия в страната идва от водни електрически централи. Нещо повече – Бутан произвежда толкова електричество, че дори го продаава на съседните си страни, което дава повод на властите да твърдят, че износът на ток елиминира други 4.4 млн. тона въглероден диоксид годишно.

До 2025 г. увеличението в износа на ток, произвеждан от ВЕЦ-ове, ще доведе до спад на вредните емисии с 22.4 млн. тона на година в региона. Прогнози твърдят, че дори вредните емисии да скочат двойно до 2040 г., Бутан ще продължи да абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото отделя.

По думите на Неглер, Бутан иска да направи земеделието си 100% органично до 2020 г., а до 2030 г. да намали нерециклираните отпадъци до нула.

Бутан изобщо не се шегува в намеренията си, като страната наложи дневна такса от 250 долара на човек, за всички чуждестранни туристи, за да пресече зараждането на масовия туризъм, който може да навреди на природата.

В Бутан не устояха на изкушениятаДнес вече можем да видим тинейджъри, носещи дънки и тениски на английски футболни отбори, прекарващи голяма част от времето си над своя телефон или играейки на различни игри в компютърните клубове.


Всъщност, борбата с климатичните промени е доста важна кауза за Бутан, тъй като в резултат на тях, местната природа започна да страда. Обилните дъждове предизвикват свлачища, а топенето на ледниците в Хималаите може да застраши енергетиката на страната.

По думите на Мат Финч, анализатор в британската организация Energy & Climate Intelligence Unit, много страни могат да се поучат от Бутан.
Според него, всички искат повече индустрия, повече врързки с останалия свят, но изглежда Бутан е на друго мнение.

Лидерството се състои в това да се реши какво да се прави и реално да се прави, като Бутан изглежда са решили да останат страна, която абсорбира повече въглероден диоксид, отколкото отделя, казва той.