Сушата и COVID-19 доведоха до недостиг на марихуана в Ямайка

5145
Сушата и COVID-19 доведоха до недостиг на марихуана в Ямайка

© Pixabay.com

В Ямайка отчитат недостиг на марихуана, породен от поройни валежи и последвала суша, повишение на потреблението и намаляване на броя на фермерите, които отглеждат индийски коноп.

Ситуацията на основно нелегалния пазар на марихуана на острова не е била по-лоша досега, според Associated Press. Бурите по време не миналогодишния ураганен сезон нанесоха поражения на полетата с марихуана, след което последва сериозна суша. В крайна сметка през този период са били изгубени десетки хиляди долари, според местни фермери, които отглеждат незаконно марихуана.

Пандемията от коронавирус само влоши нещата, след като наложения вечерен час в 18:00 часа попречи на фермерите да се грижат полетата си вечер, което е обичайно на острова. Световната здравна криза, в комбинация с декриминализацията, доведе до ръст в потреблението на марихуана в Ямайка, което също допринася за сегашния недостиг.


Картелът Синалоа изгради империя с кокаина, но вече залага на нов наркотикВлиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик реагирайки на променящото се търсене в САЩ

От държавната агенция, която издава лицензите за отглеждане на марихуана, обаче казват, че в регулираната индустрия на страната няма недостиг. Продуктите, които се продават в Ямайка законно обаче са скъпи, като марихуаната струва между 5 и 10 пъти повече отколкото на улицата.

През 2015 г. правителството одобри създаването на регулирана индустрия за марихуана и декриминализира използването на малки количества. Всеки, у който бъдат открити до 56 грама марихуана, трябва да плати малка глоба, но няма да бъдат арестуван и няма да има криминално досие. Хората пък могат да отглеждат индивидуално до пет растения, а растафарианците имат законно право да пушат марихуана по религиозни причини.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg