Малките градове на Сицилия отдавна привличат туристите с техните пресни морски дарове, очарователни вили и варовикови скали.

Една стара, добре пазена тайна може да донесе още повече посетители на италианския остров: вдъхновена от древна рецепта на ацтеките за шоколад.

Малкото градче Модика в Сицилия използва вековни рецепти, за да прави някои от най-необичайни шоколади в региона, според BBC.

Испанските конкистадори, управляващи Сицилия през 16 век, донасят от Мексико какао и древна рецептана ацтеките рецепти за приготвянето на xocoàtl - паста, направена от смляно какао с помощта на специален камък.

Тези рецепти първоначално са използвани за приготвянето на основни и други пикантни ястия от региона.

В един момента обаче шоколатиерите ги адаптират към своите рецепти, за да приготвят шоколад и други лакомства, с помощта на камъни от близкия връх. Местните хора дори твърдят, че техният шоколад има специални ползи за здравето.

Центърът на град Модика е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, затова си струва и онези, които не са любители на шоколада, да пътуват до там.

Историческите квартали на Модика са удивителни с тяхната късно барокова архитектура, построена след земетресението от 1693 г.

Най-близкият остров Пантелерия, известен като "черната перла на Средиземноморието" е чудесно място за плажуване, почивка в горещите извори и обиколки на други природни чудеса.

Снимки: pixabay