Почти всеки човек си мечтае да посети Италия – заради изкуството, културата и храната, която е известна в цял свят. Но Италия е голяма и туристите, които я посещават за първи път, лесно могат да попаднат в капана на надценените туристически забележителности.

Business Insider изброява местата, които трябва да избягвате и да се насочите към често по-евтини, но по-автентични алтернативи.

Вместо да се разочаровате от Наклонената кула в Пиза, проверете средновековните кули в град Сан Джиминяно

Ако ви кажем да видите стара наклонена кула, която не е Пиза, бихте ли го направили? Вероятно не. Трябва да избягвате и изненадващо малката и изключително разочароваща Наклонена кула в Пиза.

Искате да видите кули? Посетете Сан Джиминяно, спокойно място в Тоскана, в което почти няма туристи. То е известно със средновековната си архитектура и изеално запазени стари къщи.

Често го наричат „градът на красивите кули“ и дори „средновековният Манхатан“. Ако това не е достатъчно, градът е известен сред местните и с бялото си вино Vernaccia di San Gimignano.

Вместо да потопите незаконно краката си във Фонтана ди Треви, плувайте в минералните извори на Сатурния

Горещо е и сте се разхождали на много, много места в Рим, включително красивия Фонтан ди Треви. Не можем да ви виним, че искате да се разхладите, но не потапяйте краката си във фонтана, защото е незаконно.

Ако имате нужда да поплувате, проверете Терме ди Сатурния в Тоскана. Според легендата тези геотермални извори били създадени от Юпитер, който безгрижно хвърлял светкавици. Горещите извори били популярни сред благородниците от древен Рим и все още са популярно място за римляните днес.

Вместо скъпа гондола във Венеция, вземете популярната сред местните трагета

Пътуването с гондола, управлявана от човек, облечен като италианец, според представите на чужденците, е едно от най-туристическите неща, които можете да направите във Венеция. Ако пък гондолиерът започне да пее, пригответе се да дадете още пари.

Вместо това вземете много по-евтината трагета, която наподобява гондола, използвана от местните, за да се придвижват по каналите на Венеция. Трагетата изглежда като гондолата, но вместо да се движи нагоре-налоду по каналите, тя ги пресича през седем точки, където няма мостове. И струва само няколко евро, а не стотици долари.

Вместо да се наслаждавате на Флоренция от Дуомо, наслаждавайте й се от площад Микеланджело

Катедралата Дуомо е едно от най-известните и посещавани места във Флоренция и определено си струва да се види. Но си спестете изкачването по 463 стълби до върха (не, няма асансьор), по които със сигурност ще ви се наложи да се блъскате с други туристи, жадни да уловят незабравими гледки към града.

За също толкова удивителни гледки, но без изкачването, посетете площад Микеланджело. Катедралата Дуомо ще бъде запечатана на снимките ви.

Вместо да си вземате сувенири, избаротени от стъкло от Мурано, във Венеция, идете в Мурано


Венеция е почти толкова известна със сувенирите си от муранско стъкло, колкото и с венецианските маски, така че в магазините се продават стъклени фигурки и топки на по-високи цени. Тъй като само туристите купуват стъклени предмети в тези магазини, цените са буквално два пъти по-високи от нормалното, а някои от предметите дори не са автентични, а са произведени в Китай.

Защо не отидете директно до източника? Муранското стъкло е кръстено на Мурано, остров край Венеция, който произвежда стъклени предмети от 1291 г. Той се намира само на 20 минути път с воден автобус от Венеция и там ще можете да откриете автентични магазини и дори да посетите фабриките, в които се произвежда стъклото.

Вместо да посещавате Помпей, потопете се в миналото на Италия в Таормина

Ок, Помпей не е туристически капан, но е залят от туристи. Старият град е идеално запазен, след като е бил покрит с пепел от изригването на Везувий.

Ако се нуждаете от малко въздух, посетете Таормина в Сицилия. Красивият град предлага удивителни гледки към вулкана Етна - най-високият активен вулкан в Европа, както и към красиви плажове, до които може да се стигне с гондола.

Самият Гьоте нарича Таормина „късче от рая“. Градът е осеян със стари римски сгради и руини, най-известните от които са Гръцкият театър и Наумакия.

Вместо да опитвате да откриете любовта на балкона на Ромео и Жулиета във Верона, открийте къменното сърце под арката в Сотопортего дей Прети във Венеция

Влюбени от цял свят се стичат на балкона на Ромео и Жулиета в Къщата на Жулиета във Верона, но мястото е обсипано с дъвки и листове хартия, тъй като хората оставят любовни писма на стената, които залепват с дъвка.

Защо не смените мястото? Венеция е един от най-романтичните градове в света, така че не е изненадващо, че тук можете да откриете много местни традиции, свързани с откриването на вечната любов. Насочете се към Сотопортего дей Прети - тясна уличка между две къщи, под чиято арка има каменно сърце.

Според легендата, ако докоснете сърцето с партньора или партньорката си, това означава вечна любов, а ако го докоснете сами, това означава, че ще откриете любовта до една година.

Вместо езерото Комо посетете езерото Орта

Красотата на езерото Комо е известна в цял свят и дори можете да видите Джордж Клуни, но езерото е известно на всички туристи, така че последното нещо, което можете да очаквате, е спокойствие.

За сметка на това езерото Орта впечатлява със спокойствието си, дори в централната му част се намира манастир. То е широко само около един километър и е скрито съкровище, неизвестно дори на местните хора. Красотата му обаче е била увековечена от писатели и философи като Ницше, Байрон и Балзак.

Вместо Палацо Векио във Флоренция обиколете красивите Вили на Паладио на Венето

Палацо Векио е красив дворец, който гледа към площад Синьория във Флоренция. Той включва удивителни ренесансови стаи с невероятни картини. Дворецът обаче е световно известен и можете да очаквате голямо струпване на хора.

Вилите на Паладио във Венето не са толкова известни, но са също толкова удивителни. Те са проектирани от Андреа Паладио и са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Те са станали толкова култови, че са вдъхновили архитектурен стил, известен като Паладин. Той е широкоразпространен в Европа и дори в Северна Америка.

Вместо да пиете еспресо край Дуомо, Наклонената кула в Пиза или Колизеума, направете го буквално на всяко друго място

Ядене или пиене близо до известни туристически атракции означава, че ще трябва да платите доста висока цена. Вместо това се разходете малко, последвайте някои от местните жители и си поръчайте храна буквално на всяко друго място.

Ако има английско меню и никой около вас не говори италиански, изберете друго място. Освен това трябва да знаете, че в Италия сервирането на кафе на маса струва по-скъпо, отколкото ако го получите на тезгях, така че още един ценен съвет – изпийте го на бара.

Снимки: Flickr, Wikipedia.org, Pixabay.com