Toва е най-големият кръгъл водопад в света

852
Toва е най-големият кръгъл водопад в света

При споменаването на Китай и неговите постижения всички разбират, че говорим за най-доброто.

Това важи особено за мостовете, в чието строителство Поднебесната империя няма равна.

Новите обекти, които се появиха през последните години, изненадват и радват със своята изключителна дължина, височина, функционалност и, разбира се, зашеметяваща красота.

Нов пешеходен мост не е изключение - той не само счупи няколко рекорда, но е и най-големият кръгъл водопад в света.

Последното иновативно постижение на страната - конзолният пешеходен мост Huangtengxia Tianmen Sky Walk (известен още като "Небесната порта"), е надвиснал над дефилето Хуанг Тенг на височина от 500 метра в южната китайска провинция Гуандун.

Инженери, архитекти и дизайнери на CMCU Engineering Corporation представиха на света проект, който е различен от всеки друг мост в света. Huangtengxia Tianmen Sky Walk не може да се нарече изцяло мост, защото не осигурява пешеходно преминаване от другата страна на дълбокото дефиле, а завършва със стъклена наблюдателна площадка, която няма равна по света.

Стъкленият мост Huangtengxia Tianmen Sky Walk е като две гигантски тенис ракети, поставени на 90 градуса една спрямо друга. От наблюдателната площадка от ръба на скалата на 368 метра се отваря максимална гледка за туристите.

За задържане на масивната конструкция са издигнати три носещи колони, две от които са със стоманобетонна основа, а третата е метален прътов пилон, който носи основното натоварване. Мощните кабели и 20 амортисьора спомагат за запазването на мащабната конзолна конструкция, като гарантират безопасността на обекта, докато на него се намират голям брой хора.


В края на строителството Huangtengxia Tianmen Sky Walk чупи световните рекорди по отношение на височината и дължината на сградата. Това означава, че в момента няма нито един конзолен въжен мост в света, който да е имал/надхвърлял дължина от 370 метра, „левитиращ” на височина от половин километър от земята. Както и няма конзолни наблюдателни площадки, разположени на такава височина.

А ако към това добавим и факта, че пешеходната пътека и парапетите са изцяло от стъкло, чиято прозрачност е 99.9%, то веднага става ясно, че това е и вълнуваща атракция и за безстрашните търсачи на силни усещания.

Не бива да се пренебрегват и рекордните представяния по отношение на площта, дебелината, прозрачността и здравината на иновативното стъкло, което може да издържи на тежината на около 5 хиляди души (400 тона). Пешеходната пътека и наблюдателната площадка са направени от стъклени панели с дебелина 60 мм и площ 15 кв. метра, което никой друг в света не е правил.

Преди група туристи да стъпи върху напълно прозрачното платно на Huangtengxia Tianmen Sky Walk, звукът от счупено стъкло се чува ясно и хората разбират, че мостът е покрит с ужасни пукнатини, което плаши посетителите още повече. След няколко секунди става ясно, че всички са станали жертва на специални ефекти/визуални илюзии, така че могат да продължат по пътя си.

И това не са всички инженерни постижения, но също така и неочаквани изненади на грандиозната туристическа атракция, която позволява да видите красотата на дефилето Хуанг Тенг при хубаво време и градския пейзаж на Qingyuan.

Наблюдателната площадка, чиято обиколка е 168 метра, ще зарадва не само с прилив на адреналин и шеметни гледки, но и с най-големия кръгъл водопад в света, създаден от човешка ръка.

Едва ли може да се пожелае по-екстравагантно място за организиране на развлекателни събития. Така че не е изненадващо, че мостът много бързо се превърна в основното място, където се провеждат шоу програми, представления и модни ревюта.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg