Всички имаме различни цели в живота. Някои хора са щастливи дори и от едно хапване навън. Други не са доволни, докато не изкачат връх Еверест.

Пол Гринберг е от първите, но целта му съвсем не е толкова проста.

Той иска да си поръча храна във всеки един ресторант от списъка с 50-те най-добри ресторанти в света за 2017 г., както и от разширения списък със заведения, заемащи позицията от 51 до 100.

От тази седмица той вече може да се похвали с 99 от тях, отметнати в личния му чеклист.

Храната не е точно на първо място в дневния ред на Гринберг - той управлява международните операции на компания за финансови услуги, но пътува много по работа, затова решава да се посвети на мечтаното хоби на всеки любител на храната: похапване от висок клас.

Той казва, че особено незабравимото хранене в ресторант Le Bernardin в Ню Йорк преди около 12 години го е накарало да започне да посещава възможно най-много ресторанти със звезди Мишлен.

15 ужасно отвратителни ястия, сервирани в най-елитните ресторантиНарастващата глобализация означава, че хората днес се срещат с екзотични и чуждестранни храни много по-често, отколкото по всяко друго време в историята

След няколко години фокусира вниманието си върху списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, посочва T+L.

Кои са най-добрите сред най-добрите?

Гринберг слага италианския Le Calandre, шанхайския Ultraviolet by Paul Pairet и Alinea в Чикаго на първите три места в неговата собствена класация.

За да се справи с предизвиталеството, което си поставя, мъжът често върши и лудости. Например обикаля за един дълъг уикенд 20 ресторанта със звезди Мишлен, преживява 12-часов полет заради една вечеря и други.

Има период, в който той яде суши всеки ден, докато не открива, че нивото на живак в тялото му е осем пъти над нормата. Така отказва японския специалитет в продължение на една година.

Единственият ресторант от 100-те най-добри в света, които Гринберг все още не е разгледал, е Sushi Saito в Токио. Въпреки че имал 16 помощници, в деня, в който заведението стартирало записването на резервации, все още не е успял да се дореди до маса.