Вложение в бутилка: Скъпите вина се превръщат в инвестиционен хит

7347
Вложение в бутилка: Скъпите вина се превръщат в инвестиционен хит

Покупката на вино от рядка и качествена реколта е като инвестицията в стартъп - необходими се поне 10 години за постигане на резултати. За разлика от стартъпите обаче, виното носи далеч по-привлекателна доходност в днешно време, пише Bloomberg. 
 
Вторичният пазар на бутиковите вина в световен мащаб е на стойност около 5 милиарда долара. Това е скромна сума в сравнение с глобалния пазар на вино, който възлиза на над 300 милиарда долара. По данни на Euromonitor International Ltd. обаче, докато останалите луксозни стоки са изправени пред сериозни рискове през 2018 година, при луксозните вина и шампанското се очаква ръст на пазара с около 7 на сто.   
 
Cult Wines e британска компания, която управлява "винени" инвестиционни портфейли на стойност над 100 милиона долара. Средната годишна доходност, която тя осигурява за своите над 1700 клиенти, е около 13%. Основателят на компанията Том Гиринг съветва хората, които искат да инвестират в бутикови вина, да се заредят с търпение за поне 4-5 години, преди да ги продадат. Таксата, която комапнията събира за управлението на "портфейла" и за съхранението на инвестицията е в размер на 15% и се плаща при покупката. 
 
От Farr Vintners също предлагат подобна услуга, като при тях комисионната е в размер на 10% при покупката и още 10% при последващата продажба на виното.  
 
Мениджърите на тези инвестиционни компании купуват само от проверени доставчици, които могат да гарантират произхода на виното. От Cult Wines например гарантират за качеството на виното, в случай че собственикът иска да отвори някоя бутилка. Фирмата обаче уточнява, че това се случва с под 1% от закупените бутилки. Повечето си остават запечатани. 
 
Вината, които се търгуват с инвестиционна цел, разполагат и със собствена борса - The London International Vintners Exchange, която оперира от 1999 година. На нея могат да бъдат проследени цените на повечето луксозни вина. Борсовият оператор изчислява и Liv-ex Fine Wine 100 Index, който следи цените на 100-те най-търсени вина в света. 
 
"Пазарът на отлежало вино е огромен, има търсене и от ресторанти, и от колекционери, и от обикновени любители. Те не искат да купуват току-що произведена реколта. Нашата роля е точно такава - ние купуваме отлежало вино от колекционерите и инвеститорите и го продаваме на потребителите", казва президентът на Farr Vintners Стивън Броует. Компанията съществува от 1978 година и има над 14 000 активни клиенти. "Портфейлът" от бутикови вина, който управлява, възлиза на 523 милиона щатски долара.   
 
Том Гиринг от Cult Wines изтъква като предимство на т. нар. "инвестиционни вина" факта, че волатилността им е ниска, историята им е богата и най-важното - цените не са свързани с движенията на финансовите пазари. По думите му това е отлична възможност за диверсификация от гледна точка на инвеститорите. 
 
От началото на тази година аукционната къща Sotheby's е продала вина на стойност 64 милиона долара. 80% от тях са отшили в ръцете на частни колекционери, които възнамеряват да ги изпият някой ден, а останалите 20% са купени с инвестиционна цел. От Cult Wines обикновено не купуват на подобни аукциони, но и те, и Sotheby's забелязват сходна тенденция - инвестиционен бум, който идва от Азия. 
 
Разбира се, както при всяка друга инвестиция или предмет с колекционеска стойност, съществуват и рискове. Типичен пример за това е злощастната съдба на нюйоркската компания за съхранение на бутикови вина WineCare. Нейните складове бяха наводнени от урагана Санди през 2012 година, а впоследствие се оказа, че не са били застраховани, което донесе на нейните клиенти колосални загуби. 
 
Вината на Cult Wines се съхраняват в специален акцизен склад, който ги освобождава от допълнителни данъци и такси. Сградата разполага със съвременна технология за контрол на температурата и влажността, а бутилките са застраховани до 110% от пазарната си стойност. Всяка от тях разполага с паспорт, който гарантира нейния произход. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg