Все повече милионери бягат от родните си държави

8307
Все повече милионери бягат от родните си държави

© Pixabay

Богатите хора по света все повече са в движение.

Близо 108 000 милионери са се преместили да живеят в друга държава през миналата година, което е с 14% повече, в сравнение с предходната година, и повече от два пъти повече, в сравнение с 2013 г., според данни на базираната в Йоханесбург New World Wealth.

Австралия, САЩ и Канада са най-предпочитаните дестинации за нов живот, докато Китай и Русия отчитат най-голям отлив на милинери. Около 3 000 милионери са напуснали Великобритания през миналата година, като евентуалните причини за това са брекзит и данъчната система.

Данните за миграцията на богатите сочат към настоящите условия, като престъпност, липса на бизнес възможности или религиозно напрежение, но могат да бъдат и ключов индикатор за бъдещето, казва пред Bloomberg Андрю Амойлс от New World Wealth.


“Това може да е признак за предстоящи лоши неща, тъй като богатите хора често са първите, които напускат – те разполагат със средствата, за да си тръгнат, за разлика от представителите на средната класа,” казва той.

Топ дестинации

Австралия оглавява повечето класации на желаните дестинации от страна на имигрантите заради сигурността, липсата на данък върху наследството и силните си бизнес връзки с Китай, Япония и Южна Корея.

Тя също така изпъква заради устойчивия си икономически растеж, заради това, че избегна финансова криза до голяма степен невредима и не е влизала в рецесия в последните 27 години.

САЩ е втората най-популярна дестинация през 2018 г., като Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями и Сан Франциско са предпочитаните опции.

Китай, Индия

Затягането на контрола над отлива на капитали в Китай в последните години доведе до пресичането на пътищата на много от най-богатите граждани в страната с данъчните власти, което доведе до пренасочването на активи и хора.

Някои богати азиатци също така се местят в по-развити държави, търсейки по-голям комфорт или с цел по-добро образование за децата им.

Отливът на богаташи от Китай и Индия не е особено притеснителен от икономическа гледна точка, тъй като там постоянно се създават много милионери, казват от New World Wealth.

"След като стандартът на живот в тези страни се подобри, очакваме част от богатите хора да се върнат обратно," казва Амойлс.

Волатилността на развиващите се пазари продължи да подсилва това движение, като Турция е изгубила 4 000 милионери през миналата година, което се случва за трета поредна година.

Около 7 000 милионери са напуснали Русия през миналата година, докато страната се справяше със санкциите, наложени заради анексирането на Кримския полуостров.

11 неща, които стоят между вас и първия ви милионЗащо е толкова трудно човек да достигне до първия си милион?

Желанието за неприконсовеност на личния живот също кара богатите хора да сменят местоживеенето си.

Съгласно Общият стандарт за предоставяне на информация (CRS), въведен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2017 г., банките и другите финансови институции трябва да предоставят данни за чуждестраните притежатели банкови сметки пред техните местни данъчни власти.

Властите пък автоматично обменят съответната информация помежду си ежегодно, което позволява на правителствата да отктриват хора, които се опитват да укриват доходи. Над 100 юрисдикции се присъединиха към CRS, задавайки нов прецедент за обмяната на данни във връзка с офшорните активи.

Тази тенденция се отразява и в ръста на търсенето на втори паспорт и гражданство.

"Много богати хора търсят възможности да намалят рисковете, свързани с разпространението на информация относно техните сметки," казва Полина Кулешова от консултантската компания Henley & Partners.

Рекордните 26% от милионерите по света ще започнат да планират своята емиграция през тази година, според доклад на Knight Frank.

Получаването на гражданство и право на пребиваване посредством инвестиции е голям бизнес, като в момента индустрията се оценява на 2 млрд. долара годишно, според данни на Knight Frank. Тя обаче е обект и на критики, и поражда притеснения.

От ОИСР следят за потенциални злоупотреби с тези схеми. През октомври 2018 г. организацията публикува черен списък с 21 юрисдикции, сред които Малта и Кипър, които според организацията подкопават международните усилия за борбата с укриването на доходи.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Daaaa
# 0
11:05 | 4 May 2019
“Това може да е признак за предстоящи лоши неща, тъй като богатите хора често са първите, които напускат – те разполагат със средствата, за да си тръгнат, за разлика от представителите на средната класа,” казва той. Айде моля ви се, всички сме чели как се прави първия милион, а специално в България, ако дядо ти не е бил ятак или партизанин убил поне 100 "врагове на народа" бизнес не можеш да правиш. И все така става, че най-успешните сделки са с държавата. Комунисти и клонинги като направят милионите бягат в загниващия капитализъм да си харчат откраднатото, а едните пчелички -народа продължават да хранят следващия хрантутник комунист!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg