За първи път в историята: AI спечели престижен конкурс за фотография

2823
За първи път в историята: AI спечели престижен конкурс за фотография

© Boris Eldagsen

Можете ли да си представите професионален фотограф да загуби конкурс от изкуствен интелект? Може би не, но това вече е факт, след като Борис Елдагсен, професионален фотограф от Берлин, е изпратил изображение, генерирано от AI, за Световните фотографски награди на Sony (SWPA) през 2023 г. в категорията "Творчество".  
 
Според PetaPixel творбата, наречена "Електротехникът", е получила първа награда, въпреки че не е направена от фотоапарат. Впоследствие Елдагсен се отказва от наградата с думите: "Изкуственият интелект не е фотография. Кандидатствах, за да разбера дали конкурсите са готови за участие на снимки, създадени с помощта на изкуствен интелект. Оказва се, че не са." 
 
Изображението на Елдагсен е част от поредица, наречена PSEUDOMNESIA: Fake Memories (Фалшиви спомени), чиято цел е да напомня за фотографския стил от 40-те години на миналия век. В действителност обаче те са "фалшиви спомени за минало, което никога не е съществувало, което никой не е снимал. Тези образи са измислени и са редактирани повече от 20-40 пъти чрез генератори на образи с изкуствен интелект, комбиниращи различни техники”, по думите на автора им. 
 
Без човешка намеса: Как автономни агенти въвеждат генеративен AI за маситеМакар и съвсем нови, те могат да представляват важен етап в продуктивното прилагане на LLM


В блога си артистът обяснява, че е използвал опита си на фотограф, за да създаде награденото изображение, като е действал като режисьор на процеса, а генераторите на изкуствен интелект са били "съавтори". Въпреки че работата е вдъхновена от фотографията, казва той, това не е фотография.  

"По този начин искам да ускоря процеса, при който организаторите на награди осъзнават разликата и създават отделни конкурси за изображения, генерирани от изкуствен интелект", казва Елдагсен, а в коментар на отказа си да вземе наградата обяснява: 
 
"Благодаря ви, че избрахте моето изображение и превърнахте този момент в исторически, тъй като това е първото изображение, генерирано от изкуствен интелект, което печели в престижен международен фотографски конкурс. Колко от вас знаеха или подозираха, че то е генерирано от изкуствен интелект? Нещо в това не е правилно, нали? Изображенията, генерирани от изкуствен интелект, и фотографията не би трябвало да се конкурират помежду си за подобна награда. Те са различни същности. AI не е фотография. Затова няма да приема наградата."  
 
Какво говори AI пухеното яке на папа Франциск за бъдещето на модатаДрастичното отклонение от типичните мантии, носени в папския дом, предизвика порой от въпроси онлайн


Малко след като фотографът публикува изявлението си, снимката е премахната от уебсайта на конкурса, а организаторите все още не са коментирали въпроса официално.  

Не е ясно дали те са знаели, че снимката е генерирана от изкуствен интелект, въпреки че Елдагсен е категоричен, че ги е уведомил. Но независимо каква е истината, смятат анализатори, индустрията трябва да прегърне разкриващата ѝ се възможност. 
 
През изминалата година изкуството, генерирано от AI, сериозно навлезе в масовата култура. Защо да няма награди за него? 
 
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg