Европейският орган за защита на личните данни създава работна група за ChatGPT, съобщи Reuters.

Тя ще насърчава сътрудничеството и ще обменя информация за евентуални действия по прилагане на законодателството, предприети от органите за защита на личните данни. Това може да бъде потенциална първа стъпка към обща политика за определяне на правила за защита на личните данни в областта на изкуствения интелект.

Решението на Европейския комитет по защита на данните следва едностранния ход на Италия от миналия месец за ограничаване на ChatGPT - позиция, която според германския комисар по защита на данните може да бъде последвана от най-голямата европейска икономика.

"Членовете на EDPB обсъдиха неотдавнашните действия по прилагане на законодателството, предприети от италианския орган за защита на данните срещу OpenAI относно услугата Chat GPT", се казва в изявлението.

Източник от един от националните надзорни органи, който пожела да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите, заяви, че държавите членки се надяват да уеднаквят политическите си позиции, но това ще отнеме време. По думите му, държавите членки не се стремят да наказват или да създават правила, които ще засегнат OpenAI, а по-скоро да създадат общи политики, които "са прозрачни".

Участниците в срещата днес са били експерти, които по-скоро са представяли мнения и са обменяли идеи, отколкото да бъдат официални лица с право да вземат решения, допълва източникът.

OpenAI предлага мерки за защита в Италия след забраната на ChatGPT OpenAI обеща да бъде по-прозрачна по отношение на начина, по който обработва данните на потребителите и проверява възрастта им

Междувременно, италианската агенция за защита на данните предостави списък с условия, които OpenAI трябва да изпълни до 30 април, за да отговори на опасенията на агенцията относно чатбота ChatGPT и да позволи на услугата за изкуствен интелект да бъде възобновена в страната, съобщава Reuters.

Преди две седмици OpenAI спря ChatGPT в Италия, след като органът за регулация Garante временно ограничи услугата и започна разследване на предполагаемо нарушение на правилата за защита на личните данни.

Garante изложи редица конкретни искания, които трябва да бъдат изпълнени до края на този месец. OpenAI приветства хода на агенцията.

"Щастливи сме, че италианският Garante преразглежда решението си и очакваме с нетърпение да работим с тях, за да направим ChatGPT отново достъпна за нашите клиенти в Италия в най-скоро време", заяви говорител пред Reuters.Garante заяви, че OpenAI е длъжна да информира потребителите в Италия за "методите и логиката", които стоят зад обработката на данните, необходими за функционирането на ChatGPT.

Италия поведе в забраната на ChatGPT. Кои други са готови да го направятOpenAI може да понесе глоба от 20 млн. евро или 4% годишни приходи, ако не предложи мерки в срок от 20 дни

Надзорният орган също така поиска от OpenAI да предостави инструменти, които да позволят на хората, чиито данни са засегнати, включително на неползвателите, да поискат коригиране на неточно генерираните от услугата лични данни или тяхното заличаване, ако коригирането не е възможно.

OpenAI трябва също така да позволи на неползвателите да се противопоставят "по прост и достъпен начин" на обработката на личните им данни за изпълнение на алгоритмите, заяви Garante.

Италианският регулатор поиска от компанията до края на септември да въведе система за проверка на възрастта, която да не позволява достъп на потребители под 13 години.

Garante заяви, че ще продължи да разследва потенциалните нарушения на правилата за защита на данните от страна на OpenAI, като си запазва правото да наложи всякакви други необходими мерки в края на текущата проверка.

През февруари италианският регулаторен орган забрани на компанията за чатботове с изкуствен интелект Replika да използва личните данни на потребителите в Италия, позовавайки се на рискове за непълнолетни и емоционално слаби хора, припомня агенция Reuters.

Италия стана първата западноевропейска държава, която ограничи ChatGPT, но решението й привлече вниманието на законодателите и регулаторните органи в няколко държави. Много експерти твърдят, че са необходими нови правила за регулиране на изкуствения интелект поради потенциалното му въздействие върху националната сигурност, работните места и образованието.

Испания иска оценка на риска от ChatGPT, САЩ проучват мерки за контролХодът на италианския регулатор да забрани използването на ChatGPT предизвика интереса и на други органи за защита на личните данни в Европа

Испанската агенция за защита на данните поиска от органа за защита на личните данни на Европейския съюз да оцени опасенията за неприкосновеността на личния живот, свързани с ChatGPT.

Експерти, правителството на САЩ и други европейски правителства също изразиха загриженост относно бързия растеж на приемането на ChatGPT и подобни продукти с изкуствен интелект.

ChatGPT, програма с изкуствен интелект, привлече вниманието на света със способността си да пише бързо отговори на широк кръг от запитвания, като се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята с над 100 милиона активни потребители месечно.