Искате да спечелите малко свободни пари? OpenAI, създателят на ChatGPT, обяви нова програма, в рамките на която ще възнагради търсещите грешки с до 20 000 долара за откриване на уязвимости в софтуера.

Причината да пусне програмата OpenAI Bug Bounty е, че в много сложни софтуерни програми – като изкуствен интелект – недостатъците могат несъзнателно да бъдат въведени в системата, съобщава компанията. Като инициира програма за парични награди, OpenAI може да стимулира по-широката технологична общност да използва своите знания и умения за намиране на такива недостатъци, така че те да могат да бъдат коригирани.

Програмите с награди за намиране на грешки не са нищо ново - такива предлагат много от големите технологични компании, включително Apple и Google.

Предвид популярността на инструмента ChatGPT на OpenAI и влиянието, което има в момента в технологичната общност и извън нея, не е учудващо, че OpenAI се присъединява към редиците на технологичните компании с такива програми в рамките на които често се откриват и отстраняват сериозни грешки.

Разбира се, OpenAI няма да пусне 20 хиляди в скута на някого за всеки докладван бъг. Възнагражденията се определят въз основа на типа открита уязвимост. Откривателите в програмата на OpenAI ще получават от $200 до $20 000 награда, в зависимост от естеството на пропуска. Може да видите пълния списък с парични награди тук.

„Споделяйки вашите открития, вие ще играете решаваща роля в това да направим нашата технология по-безопасна за всички“, отбелязва компанията в блог публикация.