Защо богаташ уреди на сина си работа във верига за бързо хранене

4533
Защо богаташ уреди на сина си работа във верига за бързо хранене

© Pixabay

Милиардерът Джери Джоунс, който натрупва състоянието си от петролния бизнес, купува отбора от НФЛ Далас Каубойс през 1989 г. за 150 млн. долара. Днес отборът се оценява на 5 млрд. долара.

Джоунс, който може да се похвали с три титли Супербоул, стига дотук отчасти благодарение на усърдната си работа и това е нещо, което той се е погрижил да вмени и на децата си.

За да изтъкне своята гледна точка, едно лято Джоунс кара най-големия си син Стивън да започне работа в заведение за бързо хранене, защото смята, че той не подхожда сериозно към идеята, че човек трябва да работи здраво, за да постига целите си.


Стивън тогава бил ученик и целта му била „да играе футбол в колежа," разказва той пред Dallas News. Баща му, който му бил треньор, му дал ясно да разбере, че в такъв случай Стивън трябва да прекарва лятото далече от вкъщи, като тренира и се концентрира върху превръщането на мечтата си в реалност.

"Ако това е нещото, което искаш да правиш, тогава ще се отнасяш с него като с работа и ще вложиш в него необходимото време", му казал Джери Джоунс.

Един ден обаче Стивън си спомня, че баща му се върнал неочаквано вкъщи по средата на деня, където заварил Стивън в басейна с още около 30 деца. Те вдигали шум, били пуснали силна музика и просто се забавлявали. Извднъж всички се умълчали, а Стивън видял, че баща му стои на верандата.

Той прекратил партито и отишъл при баща си, който му казал да си облече костюм. "Той каза: 'Отиваме на едно малко интервю за работа," спомня си Стивън. "Нямах идея за какво говори."

След това двамата се качили в колата и баща му му казал, че отиват във веригата за бързо хранене Wendy's, защото той има нужда да подобри трудовата си етика. „Очевидно не можеш да се справиш с това сам да си си шеф, затова ще трябва да ходиш всяка сутрин на работа в Wendy's и ще видим как ще потръгнат нещата", казал Джоунс.

Стивън се срещнал със собственика, който се оказал приятел на баща му. "Той ми разказва какво ще правя по време на обучението, както и какви ще са задълженията ми, като сред тях бяха почистване на скарите, тиганите и мазнината."

В края на интервюто г-н Хамър го наел на работа и му казал: "Очаквам да те видя тук утре в осем сутринта."

Милиардер: Богат съм заради това, че ползвам евтин телефон


Връщането към вкъщи бе запомнящо се, разказва Стивън пред Dallas News: "Баща ми ме попита дали съм въодушевен относно тази работа. Отговорих, че съм готов да ходя на работа. Тогава той ме попита дали съм научил нещо от всичко това. Казах, че съм научил, че не е трябвало да съм си вкъщи, а е трябвало да тренирам.“

Тогава баща му му казал, че вярва много в предоставянето на втори шанс и му обяснил, че вече е говорил с г-н Хамър и че ако Стивън мисли, че може да се справи, ще му дадат още един шанс.

Урокът оказал своя ефект. "В следващите две години, в периодите, в които имах усилени тренировки, не се доближавах до къщата," казва Стивън. "Това бе ценен урок. Той определено ми показа това, което искаше. Това определено трябваше да стане и аз си взех поука."

След това Стивън записва успешна футболна кариера в продължение на 4 години като защитник в отбора на Университета на Арканзас. След като се дипломира, той помага на баща си да продаде петролния си бизнес, като със средствата е финансирана покупката през 1989 г. на Далас Каубойс.

Днес Стивън работи за баща си като главен оперативен директор на отбора и според Sports Illustrated, може да наследи Джоунс като собственик, когато му дойде времето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg