Защо литър камилско мляко струва 30 долара?

7989
Защо литър камилско мляко струва 30 долара?

© Pixabay

Цената на камилското мляко е 30 пъти по-висока от тази на кравето и може да достигне 30 долара за литър, пише Business Insider.

Пустинните животни от хилядолетия се използват от племената на Северна Африка и Близкия изток не само като средство за транспорт, но и за производство на най-различни млечни продукти.

Защо обаче цената му е толкова висока?


В сравнение с добива на краве мляко, който възлиза на над 600 милиона тона годишно в световен мащаб, производството на мляко от камили е едва 3 милиона тона. 64% от него е съсредоточена в Сомалия и Кения.

Camelicious е дубайска ферма, която отглежда над 6 000 камили и произвежда по 4 милиона литра мляко на година.

“Търсенето на камилско мляко се увеличава с всеки изминал ден. Ние вече сме изправени пред сериозно предизвикателство, защото не можем да наваксаме с удовлетворяването на всички поръчки”, разказва нейният собственик Муташер ал Бадри.

В региона на Близкия Изток камилското мляко е част от традиционното меню, но през последните години все повече хора гледат на него като на здравословна храна, а продажбите се покачват с много бързи темпове.

То съдържа по-малко наситени мазнини и 10 пъти повече витамин С от кравето мляко. Съдържанието на калций и калий също е по-високо.

Качествата му вече придобиват световна известност, а много онлайн знаменитости го препоръчват като новата “суперхрана”.

Камилските ферми никнат като гъби по всички краища на света, но въпреки това те все още са по-скоро екзотика. В Европа, например, на всяка отглеждана камила се падат по 12 000 крави.

А дори да имаш хиляди камили, доенето им никак не е лесна работа. За това свидетелства Джудит Юхач, която е един от пионерите в отглеждането на камили на Стария континент.

“В нашата ферма доим по 1 300 камили всеки ден, като в процеса участват много хора. Всяко животно преминава през много стриктна процедура за проверка на хигиената”, разказва тя пред Business Insider.

Животните преминават през специално обучение, за да свикнат с машините за доене. При някои от тях това става сравнително лесно – за няколко дни, но при други трае по няколко седмици. Освен това млеконадоят при камилите е много по-нисък, отколкото при кравите.

“Една крава може да дава по 50 литра мляко на ден, докато при камилите количеството е около 6-7 литра. За три години добивът от една крава достига над 50 000 литра, а от една камила е максимум 7 000 литра”, казва Муташер ал Бадри от Camelicious.

За разлика от говедовъдството, където мъжките телета често отиват направо в кланицата, при камилите малкото трябва да бъде с майка си, за да може тя да произвежда максимално количество. А това означава, че и двете животни трябва да бъдат доволни и нахранени, което води и до повече разходи за фермерите.

В бъдеще нарастващото търсене, увеличаването на броя на фермите и селектирането на нови породи камили - с по-висок млеконадой, може да свалят разходите за производството. Засега обаче камилското мляко си остава луксозна стока.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg