Защо мъжките и женските пчели спазват различна диета?

1351
Защо мъжките и женските пчели спазват различна диета?

© снимка: Pixabay

Мъжките и женските пчели може да изглеждат еднакво, но се оказва, че имат коренно различни хранителни навици, разкрива проучване, цитирано от Science Magazine. Представителите и на двата пола се хранят с цветен нектар, но предпочитат различни растения. 
 
Авторите на проучването са наблюдавали навиците на 152 вида пчели в продължение на 11 седмици в няколко цветни полета около Ню Джърси. След това са пренесли всички пчели (близо 20 000 на брой) в лабораторията и внимателно са проучили техния пол и вид. 
 
Оказало се, че мъжките и женските индивиди много рядко пият нектар от едни и същи цветя. Статистическият метод, използван от изследователите, показва, че припокриването в диетата на двата пола е много по-слабо от предварителните очаквания, базирани на случайното разпределение.
 
Разликите се дължат най-вече на това, че двата пола при пчелите имат съвсем различни физиологични и репродуктивни особености. Мъжките екзепляри се нуждаят единствено от енергията, която използват моментално, затова избягват растенията, които не произвеждат нектар.

Докато женските пчели-работнички, освен че консумират нектар, събират и цветен прашец, който доставят обратно в кошера. По тази причина те посещават много по-разнообразни растения. 
 
Разликите в хранителните навици могат да бъдат много полезни при изработването на стратегии за опазването на пчелните семейства. Засаждането на определени растения в близост до застрашените колонии могат да им осигурят необходимото количество храна.

Но ако тя не е еднакво привлекателна и за мъжките, и за женските, позитивните ефекти няма да бъдат достатъчно силни, казват още учените. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Глупаци
# 0
15:12 | 12 December 2018
Абе идиоти - мъжки пчели няма !!! Всички са женски , търтеите са 'мъжките пчели' и те не летят бе , какви цветя какви нектари ?!?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg