Защо самолетите никога не летят над Южния полюс?

8097
Защо самолетите никога не летят над Южния полюс?

Пътуването до Южния полюс е голямо предизвикателство.

Далече е, студено е и е скъпо.

Би било още по-хубаво просто да летите над него по пътя към следващата ваканционна дестинация.

Ако погледнете през прозореца на самолета, ще видите вечния лед на Южния полюс: недокоснати пейзажи, нереални долини и остри айсберги. Би било вълнуващо да летите над Южния полюс с редовен полет.

Това понякога е възможно на Северния полюс. В момента обаче няма търговски самолети, които прелитат Южния полюс. Защо?

Един въпрос стои на пътя на търговския полет над Южния полюс: колко далеч от летище може да лети един самолет? На всеки тип самолет се дава клас, който определя максималното разстояние, което може да измине от най-близкото летище. При спешни случаи винаги трябва да има достъп до писта за излитане и кацане, към която полетът може да бъде отклонен.


Аварийно кацане на Южния полюс не е възможно

До 1985 г. на всички двумоторни търговски самолети е разрешено да бъдат в радиус от 60 минути от летище. С други думи, трябва да е възможно да се достигнат писта за час полетно време. Тъй като машините стават по-добри, тези числа се увеличават, което означава по-големи радиуси.

Но въпреки че сега все повече и повече маршрути се изпълняват без спирки, Южният полюс е в друга категория в това отношение. Нито един от самолетите не е класифициран в категория, която би им позволила да лети над него. Най-близкото летище просто е твърде далече.

Ще остане ли Южният полюс свободен от самолети?

Ако възникне извънредна ситуация, най-краткият път от Южния полюс ще бъде до Ушуая, Аржентина. А това е на 4000 километра от него. Твърде далече, за да поемете по различен маршрут и да кацнете при спешни случаи.

Дълго време изглеждаше, че тази ситуация няма да се промени. В крайна сметка, Антарктида е най-голямата защитена територия в света. Но Австралия има планове за летище на Антарктида, което да бъде завършено през 2040 г.

Проектът обаче все още не е одобрен. В момента е във фаза на екологичен преглед. Решението трябва да бъде взето тази година, а строителството е планирано да започне през 2023 г.

Ако на Антарктида се построи летище, неговата писта може да се използва при спешни случаи. Според системата от радиуси тогава могат да бъдат възможни и търговски полети, които поне да се доближават до Южния полюс.

Някои самолети летят над Антарктида

Въпреки че никога няма да прелетите над самия Южен полюс при редовен полет, можете да видите Антарктида през прозореца на самолета. Защото няколко пътнически самолета, летящи от Сидни до Йоханесбург или Сантяго, понякога пресичат малка част от Антарктида, в зависимост от посоката на вятъра. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

АнатемаНаСулюПаситто
# 0
18:05 | 29 May 2022
Краварете и кръвосмешателите (ФАЩ и Ингилизия) само там не бяха се изс..али , но и това ще направят.
Пимпирев
# 1
10:05 | 29 May 2022
Колко да е скъпо? Ха, ха, аз ходя всяка година, замръквам там, после Бразилците ме евакуират!! Нип, хип, ура
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg