Защо жадуваме за по–тежки храни през зимата?

4539
Защо жадуваме за по–тежки храни през зимата?

Зимна вечер. Всички са пред телевизора. И въпреки че сме хапнали само преди час, тялото ни търси нещо мазно, въглехидратно и калорично.

Не, причината за това желание не се корени в прадедите ни, които инстинктивно за приемали повече мазни храни през зимата, за да оцелеят. Все пак не живеем в пещери и тялото ни няма нужда да бъде угоявано.

И така, какво става?


Всичко идва от хормоните. Те се влияят силно от слънчевата светлина, така че когато започне да се стъмва по-рано, нивата на серотонин (хормонът на щастието) започват да падат. Консумацията на храни с високо съдържание на въглехидрати им дава тласък. Въглехидратите предизвикват освобождаването на инсулин в кръвта, което помага превръщането на аминокиселината триптофан в серотонин.

Ето това обяснява, защо несъзнателно (а и съзнателно) посягаме към въглехидратите, за да повишим настроението.

Но това не означава, че може спокойно да загърбим здравословния начин на хранене. За да си набавим най–необходимите за деня минерали и витамини, се препоръчва комбинацията на въглехидратни ястия с такива, богати на хранителни вещества и влакнести зеленчуци:

Добавете моркови към яхниите

Сложете броколи до пастата

Гарнирайте с тиквички пицата

Избирайте сосове на доматена основа вместо кремообразни, когато можете.

Освен това, когато става въпрос за въглехидрати, заложете на пълнозърнести тестени изделия и кафяв ориз - отнема по-дълго време на тялото да ги усвои и да освобождава глюкозата в кръвта. Това позволява да избегнем скоковете в кръвната захар и да бъдем сити за по-дълго време. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg