Златните правила на шеф-готвач за приготвяне на перфектната паста

3274
Златните правила на шеф-готвач за приготвяне на перфектната паста

© Pixabay

Автор на готварска книга сподели най-големите грешки, които готвещите у дома допускат, когато приготвят тестени изделия - включително чупене на спагетите, така че да се поберат в тенджерата и добавяне на мазнина към водата.

Италианско-австралийският телевизионен шеф-водещ и писател Силвия Колока разкрива своите златни правила за приготвяне на перфектното ястие с паста всеки път.

В новата си книга Simple Italian 43-годишната майка казва, че никога не трябва да чупите спагети, преди да ги сварите, защото те са дълги, за да се въртят без усилие около вилицата.


Докато мнозина предполагат, че добавянето на мазнина към водата помага да се предотврати залепването на пастата, Силвия посочва, че този методът, всъщност, не работи.

„Ако го направите, мазнината ще изплува отгоре, ставайки напълно безполезна. Когато извадите пастата от водата, мазнината ще попречи сосът да се залепи за нея, което ще наруши вкуса на ястието.

Трикът пастата да не се слепва е просто да я сварите в подсолена вода и да я разбъркате няколко пъти, докато се готви.

За да приготвите перфектните тестени изделия al dente, според готвача, те винаги трябва да се варят, а не да къкрят.

„Никога не гответе пастата на слаб огън, защото ще се превърне в лепкава бъркотия. Необходимо е силно кипене", според Силвия.

„Ал денте означава да готвите пастата минута или две по-малко, отколкото инстинктивно бихте го направили. След като я отстраните от водата, остатъчната топлина ще продължи процеса на готвене и ако добавите сос, това също ще се счита като време за термична обработка,“ допълва тя, цитирана от Daily Mail.

Италианският готвач Андреа Транчеро, който работи в ресторанти със звезди Мишлен по целия свят, също разкрива плюсовете и минусите на готвенето на паста.

„Перфектното ястие с паста започва от самата паста. Вкусното италианско ястие се нуждае от качествена основа и затова е много важно да изберете първокласни, качествени тестени изделия, с които да готвите“, казва Транчеро пред Daily Mail Australia.

„Водата за готвене трябва да е солена като морето - препоръчвам приблизително 7 грама сол на литър вода и силно кипене, преди да добавите пастата.“

9 здравословни храни, с които тялото ви ще се възродиОт средство срещу махмурлука до отслабване

Изпълнителният готвач на Barilla казва, че една от най-големите грешки, които готвещите у дома правят, е измиването на варената паста със студена вода.

"Това само отмива нишестето върху пастата, което, всъщност, помага да направите готовото си ястие копринено и гладко", обяснява той.

Несъчетаването на соса и пастата при сервиране е друга грешка, допуската от много готвачи в кухнята.

„Много хора не приготвят заедно в тигана соса и пастата, което не позволява да се поемат всички вкусове", посочва готвачът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg