Една храна може да съдържа огромно количество витамини и минерали, но ако се консумира в неподходящо време, няма да има особена полза.

Ето защо е важно не само какво ядем, но и кога.

Причината - тялото работи в съответствие с вътрешния ни часовник и всеки човек има индивидуален график на хранене. Съществуват обаче общи модели, които еднакво засягат храносмилателната система.

Например, храните, които ядете сутрин, могат да бъдат неподходящи вечер. Това се дължи на факта, че едни и същи храни, консумирани в различно време на деня, имат различен ефект върху тялото.

Затова, ако искате плодовете, зеленчуците или зърнените храни да се смилат бързо и да ви осигурят най-много ползи, променете хранителните си навици. Ето как да го направите.

1. Картофи

Картофено пюре за вечеря не е добра идея. Освен това то ще бъде не по-малко вредно от пържените картофи. Това се дължи на високия гликемичен индекс - то бързо се абсорбира, дава на тялото максимално количество енергия, но чувството за ситост бързо преминава, в резултат на което човек отново изпитва глад.

Ето защо картофите под всякаква форма трябва да бъдат изключени от вечерното ви меню. Много по-полезно е, ако се ядат на закуска или обяд.

2. Банани

Всички лекари единодушно казват, че яденето на зеленчуци и плодове преди лягане е полезно, тъй като те съдържат много хранителни вещества, но в същото време са с ниско съдържание на калории. Има обаче изключения от всяко правило.

Бананите. Много хора ги смятат за чудесен вариант за късна вечеря, защото потискат глада. В действителност това е погрешно, защото могат да разстроят стомаха, тъй като са с високо съдържание на магнезий.

Ако не искате да изпитвате дискомфорт след консумация на този плод, яжте го веднага след основното хранене. Така бананът ще може да изпълнява две важни задачи наведнъж: ще подобри храносмилателния процес и ще намали апетита. Можете също да ядете плодовете до 20 минути след тренировка.

3. Ябълки

Ябълката като закуска е добре позната практика. Тя удобна, здравословна и вкусна. Ако обаче се вслушате в чувствата си, ще усетите, че този плод не задоволява глада, а напротив - увеличава апетита.

Яденето на ябълки на гладно води до риск от повишаване нивото на киселинност в стомаха, което ще доведе до дискомфорт. За да избегнете това, приемайте плодовете между храненията, например 30 минути след закуска.

4. Домати

Отново изненада. Оказва се, че доматите не могат да бъдат включени във вечерната диета (сбогом, зеленчукови салати с домати). Те съдържат пектин и оксалова киселина, които водят до лошо храносмилане, подуване на корема и нарушение на съня.

Затова изместете зеленчука от вечерното меню в сутрешното. Доматите за закуска са много вкусни и здравословни.

5. Натурални кисели млека

Ако сте свикнали да закусвате сладки кисели млека с ядки, плодове или парченца плодове, спрете. Може да ядете кисело мляко само след основното хранене. Когато човек е гладен, нивото на солна киселина се повишава в стомаха му, което рязко се намалява от ферментирали млечни продукти, включващи кисело мляко.

В резултат на това храната се абсорбира слабо, появяват се дискомфорт и проблеми с храносмилателната система. За да избегнете дискомфорт, яжте кисело мляко след закуска или обяд, когато нивата на стомашната киселина са ниски. Това правило е особено важно в случай на ферментирали млечни продукти, които включват пробиотици.

6. Ядки

Ползите от ядките за тялото са известни на всички. Те съдържат голямо количество здравословни мазнини, фибри, протеини, микроелементи. Но за да имат тези вещества положителен ефект върху организма, не трябва да ядете фъстъци, бадеми, лешници и други ядки преди лягане.

За да не навредите на фигурата, те трябва да се ядат през целия ден под формата на здравословни закуски. Важно е да не се превишава допустимото дневно съдържание на калории. Според диетолозите това са 30 грама, а ако целта ви е да отслабнете -15-20 грама.

7. Паста

Пастата е популярна със своя вкус, бързина на приготвяне и се комбинира с месо и сирена. Но е калорична, а освен това може да доведе до тежест в стомаха, ако се яде вечер. Затова я изберете за обедното меню.

8. Ориз

Подобно на картофите, оризът е храна с бързи въглехидрати. Ето защо, ако се храните здравословно, не го гответе за вечеря. В противен случай се подгответе оризът да се усвои бързо и след час отново ще почувствате глад.

Белият ориз е чудесен вариант за закуска или обяд. Така ще си набавите енергия и огромен списък с полезни витамини и минерали.

9. Люти подправки

Много хора обичат люто и хапват с основното ядене. Но не го правете вечер. Според диетолози не е добре вечер да консумирате ястия, които съдържат червен пипер, къри и други люти подправки, защото те могат да раздразнят лигавицата на стомаха, което води до киселини.

10. Сирене

Друг продукт, който не е добър за консумация вечер, е сиренето. Вероятно е след консумацията му да се появи тежест в стомаха и най-вероятно - проблеми със съня. Това се дължи на факта, че в състава на сирената се съдържа тирамин, който намалява производството на хормони, отговорни за съня.

Освен това вечер стомахът не е в състояние бързо да усвоява мазнините, съдържащи се в сирената, така че се появява възпаление. Хапвайте го закуска и обяд, например в сандвичи. В този случай няма да имате негативни последици.