Тайната на успеха на първия частен интернет доставчик у нас

24945
Тайната на успеха на първия частен интернет доставчик у нас

© Нетера

Невен Дилков е основател на Нетера -  първата алтернативна телеком компания в България.

Преди да се върне в страната, успява да натрупа богат опит в чужбина. Учи "Компютърни науки" в най-големия технически университет в Китай - "Цинхуа", а след това завършва с отличие Wesleyan College в Западна Вирджиния, САЩ.

През 1996 г. се връща в България с желанието да създаде собствен бизнес и вече повече от 21 години работи за развитието на пазара, създавайки нови услуги в силно конкурентна среда.


Вашата платформа за обмен на данни Нетикс е една от двете номинирани компании в Capacity Awards 2017. Разкажете ни повече за нея.

Да, Нетикс стигна до финала на престижните награди на Capacity Media в категорията "Най-добра платформа за обмен на данни". Накратко - Нетикс (NetIX) е платформа, в която създателите на съдържание и потребителите се свързват по-качествено, по-бързо и по-евтино от всякога.

Услугите ни са насочени към телеком оператори, финансови институции, корпоративни клиенти, онлайн и хостинг компании, търсещи ефективно решение за своя бизнес.

За нас това е голям успех. За 5 години се превърхаме в лидери по отношение на брой свързани глобални мрежи, изпреварвайки мултимилионни компании, които са на пазара от 20 години. Само за последната година разширихме присъствието си в Европа, свързвайки нови компании в Испания, Италия, Австрия, Хърватска, Гърция. Може би от най-съществено значение за бизнеса на нашите клиенти е навлизането ни на американския пазар - стъпихме в Маями и следва развитие на север и на юг.

Към момента в мрежата на Нетикс присъстват повече от 100 компании, от тях 20 платформи за обмен на трафик, достигаме директно до повече от 3800 комуникационни мрежи в 21 центъра за данни и обменяме повече от 360 Gbps трафик.

Нетера е първият частен интернет доставчик на пазара в България. 20 години по-късно компанията е лидер на пазара на предоставяне на линии под наем в Централна и Източна Европа. Къде е тайната на успеха ви?

Постоянната и неуморна работа по разширяването на предоставяните услуги, повишаване на качеството им, увеличаване на териториите, на които работим, внедряване на всички новости. Ние винаги сме били пионери.

Всяка година ние въвеждаме нови продукти и услуги, понякога създавайки цели нови пазари. Всъщност тайната на нашия успех, е че много обичаме работата си и винаги сме влагали всичко в нея.

Паралелно със създаването и поддържането на спътникови станции и наземни оптични мрежи, Нетера изгражда и първия независим неутрален дейта център и телепорт за спътникови комуникации в Югоизточна Европа. Бихте ли ни дали повече подробности за това?

През далечната 2001 г. България разчиташе за своите телекомуникации само на една държавна компания. Това отдавна вече не е така, но тогава имаше един единствен начин да
получиш връзка по кабел с останалия свят. По това време създадохме нашия София Телепорт и той много бързо стана фокална точка на всички алтернативни доставчици, фирми, посолства, които имаха нужда от надеждни комуникации.

Имаше един, може да се каже куриозен случай, когато поради земетресение в Средиземно море бяха прекъснати кабелите, на които разчиташе БТК и за един ден страната ни разполагаше само с връзките през София Телепорт за всичките си комуникации с външния свят.

Пионери сте и в друга област - първата онлайн платформа за телевизия за българи в чужбина е ваша. Разкажете ни за Нетера TV.

Идеята за онлайн платформа, която да обединява функциите на телевизията и възможностите за разпространение на мултимедия в интернет възникна през далечната 2004 г. Малко след това Нетера ТВ стана факт - първата онлайн платформа за българска телевизия, изцяло насочена към сънародниците ни, живеещи в чужбина.

По това време на пазара не се предлагаше подобна услуга, а търсене винаги е имало. Това, което даваме на клиентите си, е достъп до актуална информация за ставащото в България и по света, възможността да чуват по-често българска реч и да се чувстват у дома си, макар и далече.

От старта си досега се стараем да развиваме Нетера ТВ, добавяйки ново съдържание, функционалности и възможности за гледане на телевизия на колкото се може повече устройства - мобилен телефон, таблет, телевизор или компютър.

Нетера ТВ продължава и да е най-разпознаваемата услуга отвъд граница, като съумява да се пребори за това в условията на силно конкурентен пазар, дори в присъствието на пиратски платформи за нелегално разпространение на съдържание.

Какво бъдеще очаква потребителите на пазара, на който оперирате, и какви иновативни продукти планирате в следващите години?

Съвсем наскоро Нетера стана първият телеком, който представи онлайн портал (my.neterra.net), чрез който всеки може да заяви услуги и да получи оферта от Нетера, а съществуващите клиенти могат да наблюдават услугите си в реално време.

Нетера е учредител на консорциума Мобилни Алтернативни Комуникации АД – дружество, подготвящо да предостави на пазара мобилни услуги от ново поколение. Новини и за други инициативи на Нетера скоро ще станат известни през нашите PR и медийни партньори.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...