Компютърът на бъдещето

3224
Компютърът на бъдещето

Intel обяви, че скоро може да достигне изчислителна мощност на компютрите, която отваря нови хоризонти в медицината, космическите и научни изследвания и нашия живот. Нивото на изчислителна мощ, която Intel планира да пресече през следващите пет до седем години се равнява на ... един милиард милиарда операции в секунда.

Според компанията изследването на промените в климата, ранното откритие на рака, намаляване десет пъти на потреблението на енергия или просто разходка на Марс- това са някои  предизвикателствата, които около 2020 г. ще решават суперкомпютрите.

Идеята за такива компютри датира още от 70-те години. Суперкомпютрите с висока изчислителна  мощност се използват главно за прогнозиране на времето, моделиране и симулации от всички видове: медицинските изследвания, термоядрен синтез, изследването на космоса, съпротивление на материалите и др.

Два пъти в годината, суперкомпютри от цял свят се състезават в TOP 500 класация. Настоящото ниво на развитие обаче е далеч от задоволително според технологичните мечтатели.

Една свръхизчислителна мощност ще позволи виртуална симулация на работата на цялото човешко тяло в реално време (и дори симулация, персонализирана до личния генетичен код), което би позволило огромен пробив в борбата срещу заболявания като болестта на Алцхаймер, рак, СПИН и др.

 Подобно на човешкото тяло, климатологията е сложна област, в която много остава да бъде направено. Новото поколение на суперкомпютри могат да променят всичко и да позволят на експертите да правят надеждни прогнози до 10 дни преди природни бедствия като земетресения, урагани, цунами и др.

Е, вероятно появата на нови високотехнологични продукти за широката публика няма да е толкова бърза, но и на изброените промени ще се зарадваме.

Следвайте ни във Фейсбук

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Erwin
# 0
20:05 | 11 May 2012
Always a good job right here. Keep rolling on trhoguh.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg