Lenovo приключи сделката по придобиването на Motorola от Google

1809
Lenovo приключи сделката по придобиването на Motorola от Google

Lenovo и Google обявиха днес, че сделката по придобиването на Motorola Mobility е приключена.
 
Придобиването на бранда Motorola и неговото портфолио от иновативни смартфони - Moto X, Moto G, Moto E и серията DROIDTM, както и бъдещите продукти на Motorola, позиционира Lenovo като третия по големина производител на смартфони в света.

Lenovo ще управлява Motorola като собствено дъщерно дружество. Седалището на  Motorola ще остане в Чикаго.

Със завършването на придобиването, Lenovo добавя към собствеността си компания с ново портфолио и с около 3500 служители в целия свят, между които около 2800 служители в САЩ, които работят по дизайна, проектирането, продажбите и поддръжката на изключителните устройства на Motorola.


"Днес е исторически момент за Lenovo и Motorola. Заедно сме готови да се конкурираме, да растем и да печелим на световния пазар. С постигането на силната трета позиция и сериозната конкуренция на първите два производителя на смартфони, ние ще дадем нещо ново и необходимо на пазара: избор, конкуренция и нов заряд на иновациите", каза Yang Yuanqing, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo.

"Това партньорство е перфектното съответствие. Lenovo има ясна стратегия, глобален мащаб и доказано оперативно съвършенство. Motorola има силно присъствие в САЩ и на други развити пазари, страхотни взаимоотношения с доставчиците, силно разпознаваема марка, силно IP портфолио и невероятно талантлив екип. Това е печеливша комбинация. "

"Motorola е в правилните ръце с Lenovo - компания, която е изцяло съсредоточена в създаването на страхотни устройства," каза Лари Пейдж, главен изпълнителен директор на Google.
 
Liu Jun, изпълнителен вицепрезидент на Lenovo и президент на Lenovo Mobile Business Group, е председател на управителния съвет на Motorola. Rick Osterloh, ветеран в Motorola ще остане президент и главен оперативен директор на Motorola.

"Motorola вече е изградила солидно присъствие на пазара. Последните им резултати показват, че потребителите са развълнувани за техните изключителни продукти, които се открояват с дизайн и простота", сподели Liu Jun.

"С допълнителните предимства на нашите две компании, очакваме да продадем над 100 милиона мобилни устройства през тази година - включително смартфони и таблети, като балансираме водещата позиция на Lenovo на китайския пазар, силното ни присъствие на развиващите се пазари и затвърдената позиция на Motorola в развитите пазари като САЩ "

Motorola вече има силна позиция на пазара, водена от изключително успешните представяния на нови продукти и иновации, които донесоха стабилен растеж. Оставяйки смартфоните настрана, Часовникът Мото 360 привлече вниманието на потребителите и позиционира Motorola като компания, разширяваща дейността си в нови области на мобилните устройства.

Както бе обявено по-рано, Lenovo очаква да направи бизнеса на Motorola печеливш през следващите четири до шест тримесечия.

Google ще запази собствеността си върху по-голямата част от патентите на Motorola Mobility, като Motorola ще получи лиценз и достъп освен до тях и до други патенти. Моторола ще задържи в портфолиото си над 2000 патента и голям брой от патентните си споразумения, включително марката Motorola Mobility и другите си търговски марки.

Общата цена на придобиване е приблизително 2.91 млрд. щатски долари (с някои дребни последващи корекции), включваща близо 660 млн. щатски долара в брой и 519 107 215 новоиздадени обикновени акции от Lenovo на средна стойност от 750 млн. щатски долари.

Това е приблизително 4.7% от капитала на Lenovo, прехвърлен към Google при приключване на сделката. Оставащите 1.5 млрд. щатски долари ще бъдат платени на Google под формата на запис на заповед с три годишен падеж.

Google ще получи и допълнителна компенсация от около 228 млн. щатски долара за размера на краткосрочните активи и оборотни средства на Motorola към момента на финализиране на сделката.

Сделката е одобрена от всички регулаторни органи на Китай, ЕС, Бразилия, Мексико, включително и органите на САЩ за лоялна конкуренция, както и от Комитетът за чужди инвестиции на САЩ, който за пети път, от 2005 г. насам, дава съгласие на Lenovo за придобиване американски компании.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg