Разследването на Samsung на фиаското с Galaxy Note 7 установи, че прегряването и изгарянето на телефоните е било причинено от дефектни батерии, съобщава ВВС.

Компанията изтегли модела, който е конкурент на iPhone, през октомври миналата година. Днес Samsung съобщи, че повредата не е била в софтуера или хардуера, а в батериите. Изтеглянето струваше на компанията 5.3 млрд. долара и се отрази силно негативно на репутацията й.

Samsung съобщи, че грешки както в дизайна, така и в производството, са засегнали батериите на два различни производителя. Проблемите се дължали на недостатъчен изолационен материал, а дизайнът не оставял достатъчно място за безопасното установяване на електродите на батериите.

Компанията информира, че поема отговорност за това, че не е успяла да установи и провери възникналите проблеми заради процеса по дизайн и производство.

Note 7 на Samsung, който излезе на пазара през август 2016 г., беше рекламиран като устройство с широк екран, което може да конкурира iPhone на Apple. Но през септември компанията трябваше да изтегли 2.5 млн. телефона след оплаквания от прегряване и експлодиране на батериите.

Samsung съобщи, че всички заменени устройства са безопасни, но впоследствие се появиха информации, че тези телефони също прегряват.

Компанията е категорична, че няма да допусне повторение на експлозиите в бъдещите устройства, като предстоящия S8. „Нямаме търпение да продължим напред с нов ангажимент към безопасността. Уроците от последните няколко месеца сега са дълбоко отразени в нашите процеси и култура“, съобщи Samsung.

Компанията информира още, че ще представи телефона Galaxy S8 на Световния мобилен конгрес, намеквайки, че пускането в продажба на модела може да е по-късно в през годината, в сравнение с версията от 2016 г.

Снимки: Flickr.com