Това е първото летище, захранвано изцяло от слънчева енергия

2624
Това е първото летище, захранвано изцяло от слънчева енергия

След като им омръзнало да плащат сметки за електричество, мениджърите от международното летище в Кочин, Южна Индия, взели нещата в свои ръце.

Преди три години те започнали да поставят слънчеви панели, първо на покрива на терминала за пристигащи, а след това и върху и около хангара за самолети. Успехът на тези първоначални усилия довел до много по-голямо начинание.

"Исках да не зависим от електропреносната мрежа," споделя пред CNN Money Джос Томас, генерален мениджър на летището.

Миналата година летището възложи на германската компания Bosch да построи огромен соларен парк на площ върху 45 акра неизползвана земя близо до международния товарен терминал.

Вижте още: Мароко произвежда слънчева енергия нощем

Паркът заработва през август миналата година, превръщайки Кочин в първото летище в света, което се захранва изцяло от слънчева енергия.

Десетките хиляди панели генерират средно малко повече от 48 000 – 50 000 киловата електроенергия, от които летището има нужда дневно. То е седмото най-натоварено в Индия, според Томас. Излишната електроенергия влиза в електропреносната мрежа.

Големият проект е струвал около 620 млн. рупии (9.3 млн. долара) - сума, която летището се надява да спести за по-малко от шест години, тъй като повече няма да му се налага да плаща сметки за електричество.

От аеропорта също така изчисляват, че в следващите 25 години соларният парк ще спести над 300 000 метрични тона въглеродни емисии от използваните в топлоелектрическите централи въглища.

Летището в Калкута, което е по-голямо и по-натоварено от това в Кочин, планира да построи соларен парк на площ от 70 акра през тази година, който ще намали сметката му за електричество с една трета.

Според Томас летищата по принцип имат много неизползвана земя, която може да бъде оползотворена чрез монтирането на слънчеви панели. За малките летища обаче е много по-лесно да се захранват изцяло със слънчева енергия заради това, че използват по-малко електричество.

Кочин вече работи по разширяването на своя соларен парк, за да може да задоволи очакваното нарастване в потреблението заради по-големия международен терминал, който в момента строи. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg