Новата сграда на Deloitte в Амстердам има около 40 хил. сензора, благодарение на които знае какво искате и кога. Гаражът автоматично разпознава колата или велосипеда на всеки служител, отваря вратата и ги насочва към съответното паркомясто. Има и безплатно зарядно за автомобилите на ток.

Специално офис приложение определя работното място на служителя в зависимост от графика му за деня и настроението му - бюро, на което да работи изправен или удобно място да се концентрира. С друго приложение пък може да бъде регулирана светлината.

Вижте още: 20 идеи за небостъргачи на бъдещето

Това може би е най-умната офис сграда в света. Имотът, който носи името Edge, предлага свързаност от всяка точка. Проектът е на OVG Real Estate и си поставя амбициозната задача да направи умна сграда отвъд стандартните слънчеви панели и система за напояване с дъждовна вода.

Всяка LED лампа в сградата има IP адрес, свързана е чрез Wi-Fi, разпознава кога сградата е празна и се изключва, за да пести енергия. С всички тези сензори се събира много ценна информация. Така например чрез приложение за смартфон почистващият персонал получава информация кои тоалетни са били използвани и кои не.

Сградата знае кога кафемашината в стаята за почивка трябва да бъде презаредена, а самото устройство помни как предпочитате да пиете кафето си.

Edge има връзка и с други услуги. Ако сте гладни в края на деня, можете да изберете храна за определен брой хора и точното количество от нея ще ви бъде доставена в хладилника в сутерена на сградата. Няма нужда да губите време в пазаруване.

Вижте още: Бивш шеф в Apple продава умна къща за 35 млн. долара

Тази умна сграда помага също да се пести място, тъй като служителите нямат фиксирани работни места. В един стандартен офис 30-40% от бюрата не се използват през по-голямата част от деня. В Edge всеки получава място, когато му е нужно.

Edge използва толкова малко енергия, че на практика чрез соларни панели може да произвежда повече, отколкото й е нужно. В сградата има и фитнес зала, където карането на колело осигурява допълнително енергия.

Дъждовната вода се използва в тоалетната и за поливане на градината. Огромна термична система е разположена под земята, която съхранява вода за отопление през зимата.

Въпреки цялата тази информация, тук никой няма усещането, че е следен, защото шефът например няма достъп до информация, като това кога служителите вкарват и изкарват колата си от гаража или колко дълго са седели на бюрото си.

Системата не е създадена да събира индивидуална информация за всеки, а има за цел да се проследи цялостното използване на сградата.

OVG, която също се намира в сградата, използва данните, за да започне да планира следващия си проект за умна офис сграда. Така например вече знаят, че работните места се оказват повече от реалните нужди на служителите. Със следващия си проект OVG смята да комбинира офис сграда с жилищна част.