В Apple избягвали да се качват в асансьора с Джобс

4396
В Apple избягвали да се качват в асансьора с Джобс

На фона на целия свръхестествен успех около легендарния бивш главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, е лесно да се забрави, че той е просто човек.

Заради работата си с него Майкъл Дюи е един от хората, които са имали възможност да опознаят истинския Стив Джобс. Дюи e известен като един от създателите на Macintosh II през 1987 г., както и един от хората работили по оригиналния iPod през 2001 г., а в момента работи за Cisco Systems.

"Имам добри спомени от Стив, но познавам хора, които не могат да се похвалят със същото," споделя Дюи в интервю за VentureBeat.

"Той много ясно показваше, когато не харесва нещо," казва Дюи. Ако беше в среща, която го отегчаваше, той реагираше рязко. Казваше: „Нямам нужда да гледам това, да минаваме нататък." И го правеше."

Дюи също така си спомня, че служителите на Apple са се страхували да се качват в асансьора с Джобс. Ако си се качил на четвъртия етаж, докато слезеш на първия етаж, е по-добре да си го очаровал. Джобс запомнял хората, които му разказвали някаква интересна история, но помнел и другите.

"В асансьора той те разпитва по какво работиш и хората започнаха да се страхуват от този въпрос," казва Дюи. "Всички започнаха да си подготвят въпроси, които да задават на Стив Джобс, ако случайно попаднат с него в асансьора. Добър въпрос към Джобс би свалил напрежението от теб."

А хората, които се качват в асансьорите Apple, не са някакви безделници. Това са много умни хора, които правят интересни неща. Дюи не е бил изключение. Той започва да програмира на 14-годишна възраст в Университета на Уисконсин, а на 15 години вече работи като програмист за Northwestern Mutual Life Insurance. Взема диплома по компютърни науки през 1980-а, след това работи в Apple Computer от 1980 до 2005 г.

Джобс обаче не се интересувал от CV-та и награди. Той се интересувал от това с какво човек допринася за Apple. Джобс също така се интересувал от това човек да е ефективен. Когато нямаше въпроси, които си струва да се зададат, или отговори, които да се кажат, имаше тишина, спомня си Дюи.

"Спомням си как отивах на работа и винаги беше много тихо," припомня си Дюи сградата, в която той и още десетина човека са работили по Macintosh II. "Бяхме само около десетина човека в отдела Macintosh II, а Стив имаше офиси в няколко сгради, включително и в ъгъла на нашата сграда. Той сядаше там и работеше тихо по образователен компютър. Няколко години по-късно това се превърна в iMac."

Малко известен факт, който Дюи си припомня е, че Джобс има проблем със слуха.

"Когато работехме по iPod трябваше да го направим така, че звукът да е достатъчно силен, за да може Стив да чува музиката", казва Дюи. "Трябваше да балансираме между неговата нужда от по-висок звук с френски закон срещу продукти, които са прекалено шумни. Той получава прототипи на всичко, което се прави, и те бяха съобразени с нуждите на Стив."

Дюи научава, че Джобс харесва Beatles и "стандартна поп музика." Той също така разказва как Джобс настоявал да не се инсталират шумни вентилатори в хардуера на различните продукти, което вероятно също е било свързано с проблемите му със слуха.

Въпреки безспорния успех на Джобс в Apple, ръстът на компанията не се дължи само на него, казва Дюи.

"Медиите обичат да създават впечатлението, че Стив е единственият, който върши нещо в Apple, но цялата компания не се управлява само от един човек."

Още любопитни новини

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Yowan
# 0
15:05 | 12 May 2012
Free knowledge like this doesn't just help, it promote dmeocarcy. Thank you.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg