Три успешни български стартъп компании през погледа на FT

5148
Три успешни български стартъп компании през погледа на FT

© Pixabay.com

Британският вестник Financial Times публикува материал за три успешни български стартъп компании с напълно различна сфера на дейност – производство на сателити, системи за дистанционно управление на кошери и аутсорсинг на бизнес процеси. Българските компании изпъкват, когато става дума за нови технологии, посочва изданието.

Тригодишната стартъп компания EnduroSat на космическия инженер Райчо Райчев си е поставила за цел да произвежда миниатюрни сателити на достъпни цени на университети, научни институти и обикновени потребители. „Има безпрецедентен брой приложения за нашите модули – от следене на кораби и камиони до астрономия, астрофизика и фармакология“, казва той пред британския вестник Financial Times.

EnduroSat е получила начално финансиране от фонд за рисков капитал, последвано от евросубсидия, за да достави 100 EnduroSat модула и инструменти за онлайн обучение на избрани европейски училища.

Най-евтиният модул, 10-сантиметровият CubeSat, снабден със соларни панели и подвижни антени за комуникация, е проектиран от вътрешен екип и произведен в България. Сателитите на EnduroSat се продават за 35 000-65 000 евро спрямо 100 млн. евро за обикновен 3000-килограмов сателит.

Bee Smart Technologies

Сергей Петров и екипът му в Bee Smart Technologies имат екологичен елемент в мисията на стартъп компанията си, която вече е получавала награди – система за дистанционно управление на кошери, която използва алгоритми, за да събира данни за здравето и производителността на медните пчели.

„Пчелите са най-репродуктивният механизъм в природата чрез опрашването, но те бързо изчезват...и исках да работя за разрешаването на този проблем“, казва Петров, инженер и пчелар, който преминал през технологично обучение в Силициевата долина, преди да създаде Bee Smart с подкрепата на бизнес ангели.

„Нашата технология може да помогне, например, като съобщи на пчеларите за наличието на вредители в някой кошер, така че да могат да предотвратят разпространението на болестта“, допълва той.

Най-щастливата страна в света се превръща в Мека на стартъпитеНорвегия е осмата най-богата страна в света, а състоянието на суверенния й фонд достигна 1 трилион долара

Вградената в кошера сензорна система The Beebot наблюдава температурата и влажността и в същото време анализира звуците в кошера. Друго устройство, HiHive, използва безжичен кантар за проследяване на промените в теглото, които показват какво е здравето на пчелите.

BulPros

Определена в доклад от 2016 г. на консултантската компания Deloitte като най-бързо развиващата се технологична компания в България, BulPros има 1200 служители в 17 града в шест страни, включително 300 в Германия и 100 в Полша. Създадена е от Ивайло Славов, който 18 години учил и работил в Германия. Компанията е сред първите в България, които предлагат аутсорсинг на бизнес процеси на многонационални компании, преместили бек офис дейностите си в чужбина с цел да намалят разходите.

Аутсорсингът остава важен, но BulPros е съсредоточена и върху мобилността на компаниите, големите данни и облачните услуги. Тя е създала собствени продукти, които се продават на глобални пазари, включително програмата за човешки ресурси Staffico и услугата за комуникация в реално време Jabborate.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg