8 млн. долара за плетене на чорапи

4072
8 млн. долара за плетене на чорапи

Над 8 млн. долара могат да си разделят хората, които практикуват автентични занаяти или пък произвеждат екологично чиста продукция.

Средствата се разпределят по програмата за малки проекти на Глобалния екофонд (ГЕФ). За финансиране могат да кандидатстват екопроекти в най-отдалечената част на страната.

Освен биоферми и пчелини, пари могат да се получат, например, за предаване на майсторлъка за плетене на вълнени чорапи по древни модели с вълна от домашно отгледани овце.

Или направата на бижута от вълната на каракачанска овца, чиято популация сега се възстановява, пише вестник "Стандарт".

Общата стойност от фонда за проектите е 3.6 млн. долара, а заедно с привлечените средства и тези от бенефициенти сумата надхвърля 8 млн. долара.

Условие за участие е произвежданата продукция да е от екологично чисти райони и да се произвежда без химическо третиране.

Например в производството на мед не се слага нито грам захар, дървесината на кошерите не се боядисва, а в района, от който пчелите събират мед, не бива да има никакви индустриални производства.

Няма минимална граница за сумата, за която се кандидатства и която се предоставя безвъзмездно на производителя.

Подаването на документите става в центровете на програмата в големите градове и столицата. Одобрението на проектите е до месец, а първият транш се получава максимум след 3 месеца.

С предимство се ползват възраждането на стари занаяти, ръчни производства, както и възстановяването на забравени практики, познати от миналото. През 7-те години на програмата у нас са подпомогнати 108 проекта.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg