80% от българите биха пострадали при силно земетресение

1678
80% от българите биха пострадали при силно земетресение

80% от населението у нас живеят в сеизмични райони и биха пострадали при земетресение с интензивност над 7-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. Това пише в национален план за защита при бедствия, публикуван на правителствения сайт.

Според документа земетресенията се нареждат сред първите причини, които могат да предизвикат бедствени ситуации в България, тъй като страната се намира в район с висока сеизмична активност.

98 на сто от територията й ще бъдат засегнати при земетръс от над 7-а степен. В сеизмичните райони живеят 6.3 млн. българи, или 80% от населението. При силен трус частично или напълно ще бъдат разрушени 26% от сградите, сметнали правителствените експерти.


Наводненията са другата причина за бедствия в страната. Те са възможни по поречията на Дунав, Марица, Тунджа, Места, Искър, Арда и Камчия. Според плана най-големи наводнения са възможни около Дунав вследствие на топящите се снегове в Алпите от февруари до май. Те биха застрашили 500 хил. души и около 73 000 дка земеделски земи.

С катастрофални последици ще са и инциденти, при които бъдат разрушени стените на язовир "Искър", "Батак", "Тракиец", "Огоста" и "Тополница". Водите им ще залеят 910 кв. км площ и около 650 000 души.

Експертите признават, че има над 350 фирми от металургичната, химическата и текстилната промишленост, които при аварии биха отделили опасни вещества. При инцидент в тях от замърсяване са застрашени 85 селища, в които живеят около 4 млн. души.

Планът подробно описва кои държавни служби трябва да ръководят спасителните операции при бедствия. Координатор на действията им е вътрешният министър.

Гражданите са длъжни да се съобразяват с разпорежданията на компететните служби, да оказват материална помощ по искане на кмета според възможностите си. Да допускат в имотите си спасителните екипи и да им предоставят при нужда собствени спасителни, гасителни и превозни средства.

Източник: в. 24 часа

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg