БДЖ и “Български пощи” получиха отсрочка да свържат апаратите си с НАП

2308
БДЖ и “Български пощи” получиха отсрочка да свържат апаратите си с НАП

Изтече срокът за свързване на касовите апарати на търговците с НАП. От днес данъчните започват масирани проверки. БДЖ и “Български пощи” получиха отсрочка да свържат апаратите си с НАП до 30 септември.

Крайният срок за връзка на фискалните устройства с НАП за всички търговци бе 31 март, събота. Понеже не е работен ден, срокът на практика изтича в полунощ в първия работен ден, т.е. понеделник срещу днешния вторник.

Днес в Държавен вестник Министерството на финансите обаче обнародва промени в Наредба №18 с някои изключения. Няма да е необходимо да регистрират продажбите си с касов апарат търговците, които разполагат с повече от 2000 обекта (какъвто е случаят с “Български пощи”) или извършват “вътрешни и международни превози на повече от 15 млн. пътници годишно и имат над 400 превозни средства за тези услуги” (това изискване покрива БДЖ), съобщава в. "Труд".

Тази сутрин МФ ще обнародва поправки в наредбата, така че двете компании няма да нарушат срока за свързване, потвърди говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Без нормативната промяна в последния момент БДЖ и “Български пощи” трябваше да платят глоба от по 10 000 лв. и да затворят касите си.С този си ход държавата причислява БДЖ и “Български пощи” към групата на първокласните инвеститори, с вложени у нас над 5 млн. евро. Единствено те по наредбата досега имаха право да се свържат с НАП чрез централен сървър, а не всеки отделен касов апарат.

Данъчните започват масови проверки в останалите търговски обекти. До вчера повече от 290 хил. търговци бяха вързали касовите си апарати с НАП. Останали бяха още 10 хил. обекта, които имаха задължението да направят това до края на деня.

Инспекторите съветват неизправните търговци да спрат работа, докато изпълнят изискването. В противен случай ще бъдат глобени. Санкцията за първо нарушение е 500 лева, а при повторно– до 10 000 лева. Освен това, тези търговски обекти ще бъдат запечатвани.

На всички касови апарати, които не са свързани със системата на данъчните, трябва да бъде демонтирана фискалната памет, а фирмите ще може да оперират само по банков път. Така всяка покупка ще се отчита в реално време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg