Брюксел ни погна заради забавени екоразрешителни

448
Брюксел ни погна заради забавени екоразрешителни

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни на няколко предприятия в страната, съобщиха вчера от еврокомисията. Според запознати едно от тях е металургичният комбинат “Кремиковци”, пише в. "Новинар".

През ноември миналата година Брюксел поиска от страните членки да предоставят данни за наличните промишлени обекти в тях, както и колко нови и осъвременени комплексни разрешителни за дейност са издадени. Освен срещу България Брюксел отправи писмени предупреждения и срещу Белгия, Естония, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Словения и Испания.

Кои предприятия ще получат комплексни разрешителни, нужни за работата им, ще стане ясно до края на септември тази година, коментираха от екоминистерството.

Предупредените страни разполагат със срок от два месеца да кажат какво е направено за разрешаването на проблема. Ако ЕК не получи отговор или го прецени за незадоволителен, то тя може да започне дело в Съда на европейските общности в Люксембург.

Междувременно стана ясно, че в “Кремиковци” вече има назначени двама синдици. Те ще се разпореждат със 100 млн. евро, предложени от украинския бизнесмен Константин Жеваго за подобряване на финансовото състояние на комбината, заяви за “Новинар” председателят на синдикалната организация на “Подкрепа” към предприятието Людмил Павлов.

Друга наказателна процедура срещу страната ни, която беше открита преди няколко месеца, минава на следващ етап – второ и последно писмено предупреждение преди сезирането на Европейския съд. Причината е неподадената в Брюксел информация за прогнозираните емисии парникови газове, които ще излъчва България през 2010 – 2020 година. Според екоминистерството няма риск страната ни да бъде съдена заради забележки в областта на екологията.

Брюксел информира и за още две наказателни процедури срещу страната ни. Те са свързани с данъчното ни законодателство. Според ЕК то съдържа дискриминационен регламент за дивидентите, които се изплащат или получават от дружества, развиващи дейност в друга страна от Евросъюза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg